Шах и мат: Замесиха Борисов, Радев и Стефан Янев в грозна измама

Бойко Борисов

Близо 30 фалшиви профила в социалните мрежи са създадени само за последната година на известни политици и обществени личности у нас, казаха от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП пред „Телеграф“.

Целите на създателите са две – да бълват фалшиви новини и да изразяват мнението си от името на някоя известна личност.

Сред най-фалшифицираните профили са тези на бившия премиер Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на здравните ексминистри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, на главния прокурор Иван Гешев, както и на известни лекари, сред които и шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Само преди два дни и служебният премиер Стефан Янев осъмна с менте туитър, от който беше съобщено, че цар Симеон Сакскобургготски е починал.

Оказа се, че черната фалшива новина е дело на италиански журналист, който си призна сам, преди да бъде хванат. Това провокира проверка кои са най-потърпевши от подобни измами в нета.

Оказа се, че освен политици има и десетки актьори и певци, които също стават жертви, но при тях целта е една – да се рекламират различни добавки от тяхно име и да се печелят пари, споделиха антимафиоти.

„Най-много фалшиви профили на известни политици се правят във Фейсбук и Туитър. Използват актуална снимка на човека, правят няколко изказвания в негов стил, а след това се започва тиражирането на фалшиви новини.

Обикновено това са лица, които искат да се изкажат по даден въпрос, мнението им да бъде чуто и разбира се, някой да им обърне внимание“, обясниха антимафиоти.

По думите им за година са били открити и премахнати близо 30 профила на около седем политически и обществени фигури. Спецченгетата са засекли, че на три месеца редовно се появява клонинг на профил на виден политик.

Ковид

Най-грозната тенденция обаче била по време на пиковете на пандемията от коронавирус. Тогава се създавали менте профили на здравния министър, на известни лекари от щаба на НОЩ, на ген. Мутафчийски.

Самият шеф на ВМА сподели преди време, че е засякъл фалшиви профили с неговата снимка и име. Той обаче беше категоричен, че няма фейсбук или туитър, с което попари буквално хората, които ги създават.

По същия начин беше и вътрешния ексминистър Младен Маринов, който нямаше профил, но няколко пъти ГДБОП му изтриваше фалшив фейсбук, от който някой пишеше послания към хората за новите мерки, свързани с ковид, КПП-та и т.н.

Нонсенс

„Засичали сме например от името на много известен медик да се пише в мрежите, че хората ще бъдат чипирани, или пък да казва коя ваксина е добра, коя лоша, което е пълен нонсенс, както и пръскането от самолет с някакъв препарат срещу вируса“, коментираха антимафиоти.

При тях постъпват жалби както от самите жертви на фейк профили, така и от техни сътрудници. След това се предприемат стъпки за премахване на съдържанието от интернет.

Задържани са няколко души, създавали измамните профили. Те са основно младежи от провинцията, има такива от Хасково и от Плевен. На въпроса защо са го правили, отговорили, че им е скучно и искат някой да им обръща внимание.

„Не го правя за пари, а за слава, за да си кажа политическите възгледи“, отговорил един от последните локализирани „хакери“.

Звезди

Вторият тип измама с профили менте на известни хора е за печелене на пари и се прилага основно върху певци и актьори, като сред жертвите са Орлин Горанов, Мадлен Алгафари, Азис, Сузанита. Политици също пострадали, като сред тях са Слави Трифонов, Веселин Марешки и др.

„В 99% от случаите се прави фейсбук, туитър, инстаграм на звезда и се рекламира хранителна добавка за отслабване. Дори текстовете са идентични „Свали 17 кг за три месеца“.

Цената на въпросното чудо варира около 20-30 лв. Но я си представете, ако например 40 души си поръчат за месеца, колко пари са това“, коментираха спецченгета.

По думите им рекламираният продукт се изпращал по куриер с наложен платеж. Вътре обаче имало само чай или някакви хапчета с неясен произход. Малко от звездите подавали сигнали в ГДБОП, като повечето алармирали за това от истинските си профили. На седмица имало по няколко случая.