Само в 7DniSofia.bg

Вихри се шашма с COVID-системата

коронавирус

Шашма със системата на Информационно обслужване за данните за разпространението на коронавируса у нас засякоха будни граждани. От дни порталът coronavirus.bg сочи невъзможни числа, а именно – не просто спад на новозаразените медици и медицински персонал, а изчезване на досега обявените случаи в страната.

Само за последните няколко дни от платформата мистериозно са били заличени четирима от тях – сякаш никога не са боледували, не са дали положителни PCR проби или антигенни плюс резултати и сякаш не са преминали през вируса. Странната засечка бе установена още в края на миналата работна седмица.

В момента според „актуалната статистика“ общият брой на заразените лекари, медсестри, фелдшери и санитари у нас е 13 374. 13 378 бе броят им към петък при изнасянето на данните за миналия четвъртък.

Има и драстичен спад на тестовете за „хващане“ на нови пациенти, като се подозира, че има проблем с въвеждането на точния брой от повече от 2 седмици. На фона на все повече увеличаващите се проби и на Балканите, и в целия ЕС, в България изглежда сякаш епидемията е напълно овладяна и отива към своя край.

Вчера, например, в 2-милионна София са отчетни едва трима новозаболели при общо 81 за страната. Това означава, че „клъстер“ или дори единични случаи, разпръснати из столицата, могат да се проконтролират до степен, в която градът да бъде напълно изчистен от вируса.

С такива данни дифузното разпространение е напълно спряно, ако обаче данните са действителни, а не се дължат на забавяния в попълването на системата или опити за „скриване“ на резултати и то при положение, че „бразилският“ вариант на инфекцията официално стъпи у нас, при това в София.

Медици коментират, че случващото се в портала е пряко отражение от смяната на властта и намерението на новия здравен министър д-р Стойчо Кацаров да премахне всички мерки. В болниците обаче натискът не е намалял, броят на интубираните отново започна да расте след глътка облекчение в последния месец.

Източник: Lupa.bg