Проф. Герджиков: Човешкият пример е по-силен от новите технологии

17541810793d3bfdd8ebed9bead90e97

Дигиталните ресурси и новите технологии не могат да заместят човешкия пример, човешката мъдрост, човешката любов и хуманност, казва в приветствието си за 24 май ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

В него той отбелязва, че за втора поредна година няма възможност да се отбележи 24 май по подобаващия тържествен начин – с шествия и празненства, а според дългогодишната университетска традиция – и с академично тържество в Аулата, най-красивата зала в Ректората на СУ, предава БТА.

Изминалите месеци бяха трудни и само времето ще покаже дали сме се показали достойни за достославния завет на Светите братя. Но именно изпитанията показаха без съмнение, че със силата на науката и знанието човечеството може да победи и най-сериозните предизвикателства, казва проф. Герджиков.

Ректорът на СУ обясни, че за Софийския университет и за останалите висши училища най-сериозното затруднение дойде от необходимостта от преминаване от присъствено към онлайн обучение. Не заради нуждата от допълнителна техника и от обучение за прилагането на съвременните технологии, а защото бързо се убедихме, че въпреки многото предимства на тези технологии присъственото обучение няма алтернатива. Причината е в личния контакт, който не може да бъде заместен нито от богати дигитални ресурси, нито от интерактивни платформи, нито дори от синхронно електронно обучение, при което общуваш с преподавателя в реално време.

Докато очаквахме да се възстанови нормалният начин на работа, установихме колко са богати възможностите на новите технологии и вероятно дори след връщането ни в аудиториите ще намерим начини да се възползваме от тези възможности и от научените през пандемията уроци, казва ректорът на СУ.

Проф. Герджиков отбелязва, че присъственото обучение може да няма алтернатива, но то ограничава възможността да се поканят именити колеги от чужбина, за да споделят със студентите своите знания, открития и мисли. Новите технологии правят това споделяне възможно, те позволяват много по-масово участие на преподаватели от различни университети и от различни страни от всяка физическа мобилност, казва ректорът на СУ.

Пълният текст на словото на проф. Анастас Герджиков е публикуван в сайта на Софийския университет.