Доц. Лозанов: Политици, оставете диалектите и вулгаризмите за вкъщи

capture-20210524-124812

Диалектите са хубаво нещо, но са си за вкъщи. Публично трябва да се говори на книжовен български език – никакви диалекти и вулгаризми не могат да бъдат оправдани в публична реч. Виждам тенденция политиците да се сближават с народа извън книжовната норма, а това е по-скоро понижаване на интелектуалното ниво в общуването с хората. Много ми се иска да дойде една „политическа гарнитура“, която да влезе с книжовен език.

Това коментира пред Българската национална телевизия доц. Георги Лозанов – културолог, експерт по медии и бивш председател на СЕМ.

„Свобода на словото е нещо просто. Нещо, което хората иска да кажат, а не това, което други им казват да кажат. Това е важно за медиите“, поясни той.

По думите му не е важно езикът да е чист, а да е смислено това, което се казва на него.

„Нека да видим днешните си писатели и хора на духа, защото е излишно предварително да ги обричаме на това, че те не са значими. 24 май е празник на днешните хора на духа. На мен много ми се иска на 24 май, разбира се да припомняме делото на Св. Св. Кирил и Методий, но е важно да обръщаме внимание на творците“, добави доц. Лозанов.