Йордан Цонев изплю камъчето: ДПС ще подкрепи само програмен кабинет. Ето кога Доган се е срещал със Слави

Screenshot_20210520-160939

Този служебен кабинет е натоварен с много очаквания, повдигнати от Румен Радев. Правителството започна да изпълнява първата си задача да покаже състоянието на държавата. Трябва да има кадрови промени, но въпросът е какви и как. ГЕРБ направи тотална чистка в държавната администрация дори и на хора, които осигуриха най-добрите години от 2001 до 2009 г. за България“. Това заяви Йордан Цонев от ДПС пред БТВ.

„Много от промените днес са нужни, но има и реваншизъм. По-голямата част от икономическия екип на кабинета са от кръга „Капитал“. Близостта към този кръг води до действия, които понякога не са съвсем чисти. Промяната на областните управители беше абсолютно наложителна, но е рано да се дават оценки. Нито Делян Пеевски, нито членове от семейството му не са взимали кредити от Българската банка за развитие. Трябва да се направи проверка кой управлява банката и кой има кредити. Делян Пеевски ни е представял документи пред ръководството на партията. Той кредити няма. ДПС не може да си позволи да не знае какво се случва с депутатите й, дори това да е Делян Пеевски“, допълни Цонев.

 

„Няма система, която да дава на някого кредити с усмивката на Ахмед Доган. Христо Иванов стъпва на гърба на ДПС, за да влезе в парламента с Росенец, например. Президентът и Мая Манолова се сетиха за мутрите в политиката 12 години, след като Ахмед Доган предупреди, че мутризацията е най-опасна за държавата. ДПС никога не е била в управление на Бойко Борисов, за разлика от Христо Иванов“, каза още бившият депутат.

„ДПС няма да прави големи промени в листите за следващите парламентарни избори. Ние искаме връщане на диалога между партиите и програмен кабинет за ускорено развитие. Нито една партия няма сама капацитет да го направи. Това са думи на Ахмед Доган. Служебният кабинет може да бъде редовен само ако събере мнозинство в парламента. Ние от 2017 г. говорим за такъв кабинет. Няма да подкрепим нито един партиен кабинет, а само програмен. Ахмед Доган уважава Слави Трифонов като успял човек, но не са се срещали повече от 10 години. С Христо Иванов имаме сходни програми, имат прекрасни икономисти. С Христо Иванов сме говорили в парламента, че е добре да спрем с тази peтopикa и стъпване на гърба на ДПС, а да обсъждаме програми. Много добра новина днес е, че левицата се обединява, защото България има нужда от силни политически субекти“, коментира Цонев. Днес трябва да стане ясно, дали лидерите на „Движение 21“ и АБВ – Татяна Дончева и Румен Петков ще участват на парламентарните избори с БСП.