Брутално: Арестуваха наши бизнесмени на гръцката граница заради PCR тестове

коронавирус

Измама с фалшиви PCR – тестове при пътуване на прага на летния туристически сезон. За схемата сигнализираха от бизнеса, след като техни представители станали потърпевши на мними лаборанти. Потърпевшите дори били реално тествани, след което получавали и документи с резултата от изследването, предава Нова тв.

Опитите за измами с фалшиви PCR-тестове или документи за ваксинация зачестяват на прага на летния туристически сезон. В конкретния случай тестовете-менте се заявявали през социалните мрежи от фиктивни лаборатории, които предоставяли услуга за тестване на място, става ясно от сигналите на потърпевши. След взимане на проби от мнимите лаборанти са издавани сертификати с негативен резултат за COVID-19. Тестваните обичайно разбират за измамата при пътуване и при проверка на сертификата на границата.

Вместо бизнес визита в Гърция – арест на границата. Така завършва планираната командировка за мъж и жена – представители на българския бизнес, тръгнали по работа към южната ни съседка в края на април. За да пътуват, направили PCR-тест. На границата обаче разбират, че издаденият документ с резултата е фалшив и без да знаят, са станали жертва на измама.

„При тях се установява, при обаждане в лабораторията от проверяващото лице, че такъв тест няма или отговаря на друго лице. Тогава веднага се задържа съответния пътуващ, тъй като използва документ с невярно съдържание”, обясни адвокат Георги Димитров, който разказа за схемата на измамата. Потърпевшите потърсили съдействието му, след като са задържани. Заради преживяното не искат да застанат пред камера. Двата случая са различни, но сценарият – еднакъв.

„Попадат на сайт, който се представя за известна лаборатория, която прави PCR-тестове. Има форми, през които се заявява посещение на място с всички необходими данни за лицето, на което трябва да се направи PCR-теста”, обясни той.

За да спестят време, заявяват услугата „тест в офиса” на телефона, оставен в интернет, броени часове преди командировката.

„Уговарят се за място, където да се вземе проба, наистина идват и взимат проба от секрет, с който да се направи теста. Обичайно плащането става веднага на място”, каза още адвокатът.

Така няколко часа по-късно, срещу 100-150 лв., получават документ с отрицателен резултат от теста. Сертификатът съдържал всички необходими данни и по нищо не събудил подозрение в тях.

„Този сертификат прилича на истинския, издаден от лаборатория. Хората, нищо неподозиращи, плащат сумата и при пътуване зад граница, при проверка на сертификата, се установява, че сертификатът е фалшив”, обясни проф. Димитров.

Именно тогава разбират, че са измамени. И че тестовете в офиса са изцяло инсценирани от мними лаборанти.

„На практика няма никакви лаборатории зад тях, има някакви хора, които се представят за лаборанти, взимат проба и взимат едни пари, за да измамят потребителя. А той никога не получава истинска услуга. На мен ми е известно за двама, които са попаднали под такова разследване – два случая, за които аз съм уведомен. Те нямат никаква вина за това нещо, но биват задържани, започват разследвания, което създава невероятен смут. Отделно, че се нарушават бизнес пътувания и т.н.”, добави адвокатът.

Опитите отново да се свържат с лабораторията удрят на камък, тъй като страниците, от които направили заявките, вече не съществували.

„Тези сайтове обикновено просъществуват малко – 2-3 дни, колкото да наберат брой измамени лица. Там се разчита на бързия оборот – малко на брой потребители, но за кратко време. И след това този модел се повтаря – само че от друга лаборатория”, заяви адвокат Димитров.

Изработването на подобни фалшиви страници в социалните мрежи отнема броени минути, разкрива експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Без да будят никакво съмнение в потенциалните жертви.

„Тези профили изцяло копират излъчването на официалните лаборатории в България – лого, имена, адреси. Голяма част от хората, за съжаление, дори не разбират, че са станали жертва на измама, т.е. те действат с умисъла, че това е легитимна лаборатория, която просто използва социалните мрежи за по-бърз контакт със своите потенциални клиенти. Измамниците всъщност се възползват от една вълна – нещо, което е търсено и за което има голямо предлагане”, обясни експерът.

Опитите за фалшифициране на официалните тестове за COVID са чести, разказват в една от сертифицираните лаборатории. Най-често сигналите, които достигат до тях, са за злоупотреби по гръцката граница. С подобни случаи в практиката си многократно се среща и специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова. Разказва, че опитите за фалшифициране на официалните резултати от тестовете достигнали своя пик през лятото на миналата година. Схемата, при която пътуващите обаче не знаят, че тестовете им са фалшиви, е нова и за нея.

В началото на активния летен сезон тези опити ще зачестят, смята експертът в туризма Константин Занков.

„Знаем, че когато има много търсене, има и много предлагане – т.е. и опити за измама. Лятото, за съжаление, е добра среда за много измами в сферата на туризма. Вече има доста повече възможности за пътуване, които стимулират пътешествията, но масовият вариант за пътуване все още е PCR-тест, тъй като има малко ваксинирани хора. Препоръчвам туристите да си правят официални тестове в официални лаборатории – да не се изкушават да кривнат от пътя, защото може да им коства много висене по границите, дори и арест”, подчерта той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории