Родни звезди отказват да пуснат децата си на градина, искат психопрофили на учителите

кали

Гняв и съпротива се натрупа в обществото след поредния случай на агресия в детско заведение.

Заканите за бой и нечовешкото отношение от страна на педагог в градина в Плевен, които лъснаха преди пет дена, разтърси хиляди майки, между които и популярните личности. Вбесена от случилото се е моделката Светлана Гущерова. Бизнес дамата и майка на две малки деца се страхува да отдели децата си от дома им.

„Това за съжаление не е първият такъв случай и е недопустимо. Много ме е страх, че ще дойде моментът, в който да пусна децата си на детска градина или на училище“ – разказа Светлана пред вестника, категорична, че социалният статус и финансовите възможности не гарантират, че детето ти няма да попадне в неподходяща среда.

Според моделката решението е родителите да имат постоянен поглед над случващото се чрез задължително видеонаблюдение. Тя зове и за безплатна психологическа помощ за педагозите. Светлана разкрива и за ужасяваща случка, на която е била свидетел. „Станах свидетел в болница как лекари тръскат новородено бебе, за да не плаче. Мислех да заснема това, което виждам в тази болница, и да го разпространя, но не посмях“ – призна Гущерова.

За задължителни психопрофили на педагозите в системата застава фолкзвездата Джина Стоева. Щерката на певицата Ивая посещава детско заведение и Джина е в ужас от мисълта, че нещо може да се случи с четиригодишната й наследница. „Трябва задължително да се обръща внимание на психопрофилите на тези хора, преди да постъпят на работа с деца. Недопустимо е педагози да се държат по този начин. Нека да има и видеонаблюдение във всяко детско заведение, за да знаят, че са наблюдавани“ – смята Джина.

Да“влезе в обувките“ на всеки е склонна певицата Кали. Изпълнителката и магистър по психология проявява отчасти разбиране към изнервените педагози. „Мислила съм много по този въпрос. В детската градина, където беше най-малкият ми син, имаше подобен проблем. Проявявам разбиране и от страна на учителите, без да ги оправдавам. Самите родители понякога трудно се справяме с децата си“ – казва Кали и допълва, че проблемите в системата са много и всеки от тях води до следващ. „Нека се направо така, че да се привличат повече млади кадри“ – споделя гледната си точка Кали.

„В тези учреждения трябва да има задължително психолог на разположение, запознат с проблемите на персонала. Свикнали сме да обвиняваме, а не търсим причината и да работим по нея. Тези деца са бъдещето на обществото ни и трябва да им осигурим най-доброто“ – отсича още Кали, пише България днес.