„ПИРОГОВ“, XXI век: Ваксини има за всички, ТОК НЯМА

031eb81180e4574e73296824fbfaf451

С преминаването на 1000 000 поставени дози в сряда ваксинацията срещу COVID-19 у нас набира скорост и надеждите за постигане на колективен имунитет още през лятото изглеждат съвсем реални. Имунизационният процес обаче очаквано е затормозен чисто по български от абсурдни странични фактори, като… спиране на тока и интернета, видя репортер на Lupa.bg.

Проверихме положението в най-голямата спешна болница в страната – „Пирогов“, където ваксинацията днес вървеше с пълна пара. Поставят се ваксини на „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна“, напливът от кандидати е умерен, работят няколко кабинета, както и специалните фургони пред централния вход.

Всичко това е прекрасно, докато се стигне до административната част на имунизацията. Оказва се, че днес цял ден в болницата няма интернет, на няколко пъти спира и токът. Следователно сертификати на боцнатите с втора доза не се издават. Данните им се трупат на хвърчащи листчета с обещанието, че щом софтуерните проблеми бъдат преодоляни, ще бъдат въведени в Единната информационна система.

Ваксини има, интернет – не

Къде и как имунизираните ще си вземат документа остава неясно, но най-вероятно ще трябва да се свържат с личните си лекари, които да влязат в базата данни и да им издадат мечтаните тескерета.

Лекарите и сестрите в „Пирогов“ примирително клатеха глави и признаха, че откакто в болницата тече крупен ремонт, проблемите с електричеството и интернета са ежедневие. През 2017 г. правителството отпусна 2 900 000 лева за освежаване на Детското отделение, който трябваше да е завършил миналия септември.

През есента на 2019-а избухна пожар в едно от Вътрешните отделения, който взе две жертви и бяха отпуснати допълнителни пари за възстановяване и на тази част от института. В резултат вече 4 години спешната клиника е обградена от кранове и багери, които вече са се превърнали в част от пейзажа. Кога ще приключи прехвърлилият сроковете ремонт никой не се наема да каже.

Lupa.bg