Минаваме граница с лабораторния QR-код?

GetImage

Изследванията от лаборатория за налични антитела, както и за положителен PCR тест ще се приравнят на сертификатите за ваксиниране, които получават хората, научи „Монитор“ от здравни експерти.

Преди няколко дни на национално ниво е било взето решение хората, които са дали положителна проба на PCR изследване, да имат права като ваксинираните, но в лимитиран период – от 15-ия до 180-ия ден след изследването. Резултатите от лабораториите пък ще се достъпват през QR-код, който ще води до единната система и така ще се гарантира, че документът не е фалшифициран.

И към момента част от лабораториите дават такъв код с резултатите, но той води към тяхната интернет страница. За да бъде приравнен на ваксинационния сертификат, документът ще трябва да бъде вкаран в единната система, която в момента се разработва от „Информационно обслужване“. Очаква се тя да заработи от 1 юни и да бъда вързана със системите на останалите страни – членки на ЕС.

Преди няколко дни вече бившият премиер Бойко Борисов обяви, че страната ни е тествала връзката с три страни – Швеция, Австрия и Румъния. Целта е националните системи да бъдат вързани в олекотена обща мрежа, чрез която да се вижда, че даден човек е ваксиниран.

В системата обаче няма да се виждат допълнителни лични данни освен трите имена и дали сертификатът, който показват, е валиден. Целта е да не се извършват злоупотреби с данните на пациентите в цяла Европа, като всяка държава гарантира със собствената си система и верността на данните в нея.