Плантация с най-скъпата храна в света ни прави богаташи

63d0df22cbed5e5d78aaa0b5ae77dd99

Плантация с един от най-големите деликатеси на планетата – черните трюфели, е на път да превърне района на Брезово и Асеновград в българската Мека на „златната“ храна.

Черният трюфел, известен като диамант, заради изключителните му вкусовите качества и космическата цена от 1000 лева за килограм, ще се отглежда в симбиоза с овощни дървета в плодородните пловдивски райони.

В Брезово проектът за трюфелите е по програма на общината за иновативни производства и екологично земеделие. Намерение за култивирано отглеждане на „черното злато“ има и за района на Горни Воден край Асеновград. Според запознати, култивираното отглеждане на трюфели може да замени успешно отглеждането на тютюн, както и печалбата от него в много райони на страната.

Проектът е на ДЗЗД „Агромид трюфел“ ЕООД със съдействието на „Интелект консулт плюс“ – ЦМ ЕООД. Той стартира с презентация на начинанието и технологиите пред местната общност в Брезово.

Целта на проекта е да се получат плодни тела на черен трюфел чрез микоризиране на овощни дървета, в случая сливи, и фиданки на леска – лешник.

При естествени условия черният френски трюфел расте предимно на варовикови почви и обича по-влажно и меко лято.

Проектът ще се реализира в рамките на две години от 2021 до 2023 г. по Програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 152 081 евро, осигурени по програмата.

Култивирането на трюфели е хит в редица държави в Европа. Трюфелите са едни от най-скъпите гъби в света, а отглеждането и търговията с тях носи печалби от милиони долари по света.

Икономическата им стойност се дължи на уникалния аромат на гъбата-корен, богатото съдържание на антиоксиданти, микроелементи, белтъци, фибри и други полезни за здравето вещества.