Семейство се оказа без право на ваксинационен сертификат, защото…

Ваксина

Семейство се оказа без право на сертификат след поставянето и на двете дози от ваксина срещу COVID-19. На ваксинираните е отказан документ за завършена имунизация, тъй като в системата са посочени грешни дати за манипулациите.

Добромир и майка му си поставят първа доза от AstraZeneca още при старта на „зелените коридори“ в края на февруари. Избират пункта на 5-а градска болница. На 7 май отиват до кабинета за реимунизация. На място обаче сертификат им е отказан. Влизайки в системата, Добромир разбира, че с майка му фигурират като ваксинирани с първа доза през април – почти два месеца, след като тя вече им е поставена. Така според портала реимунизацията тепърва предстои.

От „Информационно обслужване“, грижещо се за подръжката на системата на здравното министерство, заявиха, че данните, получавани при тях, са такива, каквито се подават от ваксинационните пуктове. Нямало как самият софтуер да е дал грешка.

От ръководството на болницата заявиха за NOVA, че веднага след празниците ще започнат проверка на случая, за да установят има ли и други хора, ваксинирани при тях, за които да фигурират различни дати в системата от реалните. Отрекоха обаче да става дума за човешка грешка при въвеждането на данните в портала.

Източник: NOVA