Ваксината „Спутник“ разлюти депутатите, джафкаха се кой е русофил, кой путинофил

народно събрание

След бурни разправии около ваксина „Спутник” V, депутатите в крайна сметка отхвърлиха предложението на БСП тя да бъде внесена в България и да има достъп до имунизация с инжекциите.

Преди да гласуват, депутатите се изпокараха жестоко по темата. Основният спор се разпали между хората на БСП, които са вносител на законопроекта и „Демократична България“. Разправията се фокусира върху отношението към Русия, кой е русофил, путинофил и кой – русофоб. Отдясно обвиниха левите, че решението им е политическо, а не касае здравето на хората. Вежди Рашидов пък се възмути от трибуната, че докато спорят, много депутати в залата не носят маски, като стрелите се насочиха към Николай Хаджигенов, предизвикателно изправен без маска.

Хората на Христо Иванов обявиха категорично, че няма да подкрепят решението за руските инжекции.

Депутатката Антоанета Цонева от ДБ пък цитира изследване, според което 2 процента от населението на 100 души са ваксинирани със „Спутник”. 62 процента от хората не биха си сложили „ Спутник”, отсече тя.

Макар че Русия има пълен контрол върху разпространението, е ваксинирало 5,28 души на 100, обяви тя от трибуната. И допълни:” Ваксинацията на Путин е обвито в мистерия, няма официална информация това да е „Спутник”, натърти депутатката.

Манол Пейков от ДБ пък изнесе цяла тирада, като обясни как след като са били спрени зелените коридори, десетки родители на негови приятели са починали. „Умряха десетки родители на мои приятели, не защото не искаха да се ваксинират, а защото министерството не се погрижи адекватно да менажира този процес.”, отсече той. И обясни, че причината е лошо менажиране на процеса, а не за липса на ваксини. Когато се поръчваха ваксини, не се поръчаха и половината от отпуснатите квоти, отсече депутатът.

Пейков обясни, че проблемът не е в това, че няма достатъчно ваксини, проблемът със „Спутник” е, че Русия не предоставяше информация на Европейската Агенция по лекарствата, а тя иска да издаде съответен акт, който да позволи ваксината за Европа, обясни той.

„БСП, това, което вие правите, е политически акт и не е свързан със здравето на българина!“, извика от трибуната Пейков. И призова да се изчака, защото бездруго Агенцията по лекарства скоро ще разреши руските инжекции за Европа.

Пейков изброи държавите, които са купили „Спутник” – в Азия, Африка, Латинска Америка и няколко южнославянски държави,Унгария.

Изказванията на представителите на ДБ взривиха депутата от БСП Александър Симов. „С това изказване просто ме отървате от една шизофрения. Тъкмо човек почне да си мисли нещо хубаво за ДБ и влиза темата Русия и откачате на тая тема. Правите разсъждения, непочиващи на никакви факти, отсече той.

Корнелия Нинова репликира, че руската ваксина е регистрирана в 64 държави, ваксинирани са 3 млрд. говори ес за Кремъл и Европа. Да ви питам все още ли сте евроориентирани? Все още ли сте членове на ЕНП?, попита ДБ соцлидерката.

Виждам, че вашите лидери, които са лидерите на Европа са на друго мнение и не са се разболели от кихане в Кремъл, каза Нинова. И припомни, че Външното министерство на Австрия съобщава, че преговаря с Москва за купуване на руски ваксини, и то в огромни количества .Австрийският канцлер Курц пък съобщава, че е провел разговор с Путин за „Спутник” и то за производство на територията на Австрия.

Ангела Меркел и президентът Макрон също са разговаряли с Путин, като са обсъдили въпроса за руската ваксина и искат не само да купят и приложат, но и да започне производство на ваксината в Бавария, отсече Нинова.

Страстите се нажежиха, след като Вежди Рашидов гневно обяви от трибуната, че маса депутати стоят демонстративно без маски. И гневно попита Николай Хаджигенов, който стоеше прав и без маска, предизвикателно: „Как не ви е срам? Бабаитлък ли демонстрирате?” След като Татяна Дончева също помоли колегата си да уважи Рашидов, донесоха маска на адвоката и той се принуди да я сложи.