Лоши новини за Васил Божков: Дубай разписа екстрадация!

васил божков 2

Това съобщи Агенция ПИК като се позовава на адвокат, близък до двамата бегълци в Дубай.

Преди два дни съд в арабската държава е приел искането на българските власти за връщането на Попов, който има повдигнати обвинения за участия в престъпна група с ръководител Божков.

ЕКСКЛУЗИВНО: Тази жена е връзката на „свидетеля“ на Мая Манолова с Васил Божков

Георги Попов е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, с псевдоним „Китин“, за когото Zonanews подробно писа преди няколко месеца на базата на докумените от неговото лично дело (ЛД) и работно дело (РД) в архива на Комисията по досиетата.

Агент „Китин“ е участвал в секретни операции по придобиване на забранени запани технологии в края на 80-те години под егидата на Москва с цел заобикаляне на ограниченията на КОКОМ – тогавашната западна организация за недопускане на трансфер н авърхови технологии за Съветите и Източния блок.

Той и Васил Божков-Черепа, се укриват от българските разследващи в Дубай от началото на февруари 2020 г. На този етап съдът в арабската държава е приел искането за връщането на „Китин“, за когото се смята, че е използвал контактите си с руски разузнавателни служби, които има от края на 80-те години, за да подсигури убежището на Черепа. Сериозни основания имат подозренията, че връзките на Попов с руски разведки са били причина Васил Божков да го вземе него при бягството си от България, вместо собствената му съпруга Елена Динева.