Само в 7DniSofia.bg

ИВА НИКОЛОВА: „Луда“ ли е Мая или е болна?

Мая Манолова

Следизборното поведение на Мая Манолова повдига все повече въпроси за състоянието й.

В случая не става дума нито за неспирните и речи от парламентарната трибуна, нито за свръхактивното й присъствие, нито за непрестанните и медийни изяви и в колуарите на парламента, където най-сетне отново се добра, или в студията, нито дори за комисията, която си създаде и която очевидно не може да ръководи, но заради която нахлу в компания да иска документи, ама дигитални, защото иначе й обещаха да й ги закарат с камион.

И дори за това как се гъне и кълчи, когато върви или слиза по стълбите.

Хората вече толкова са се ошематили от всичко това, че само се молят поне за малко да млъкне.

Става дума за поведението й, когато не върши нито едно от тия неща, а просто седи на едно място и дори би трябвало да слуша какво се говори или й се отговаря. Точно в такива моменти се вижда, че Мая Манолова има някаъв сериозен, ама много сериозен проблем.

Тя не може нито за миг да стои кротко на мястото си и непрестанно, без нито секунда интервал извършва абсолютно немотивирани движения – въртеливо се намества на седалката, сетне разтръсква глава, отривисто започва да оправя косата си и да я прибира назад, веднага след това започва да разместна някакви листове пред себе си и да се заглежда (зачита) в някой от тях, но за не повече от секунда-две, след което започва яростно да очертава или подчертава на произволен лист с химикалката, после рязко се отмята назад, след това подръпва дрешката си и… Хайде всичко това отначало.

И то публично, пред любимите й камери, микрофони и медийно внимание Между другото, тия симптоми се проявяваха още по време на предизборната й кампания за кмет на София Но все още в бледа форма.

Ако човек я гледа непрекъснато отстрани, може да си помисли, че я тормозят някакви паразити. Или че много и се ходи до тоалетната. А може дори и свят да му се завие.

Буквално минути по-късно, след като чува очевидно неприятния за нея въпрос за тайното и посещение в президентството, сякаш някой сменя Мая Манолова.

Тя стои вцепенена, не извършва нито едно от изброените по-горе действия, не сваля очи от човека, който й е задал въпроса и съвсем очевидно изгубва връзка със събитията в залата. Явно изпада в нещо като шок, амок, срив или както там го наричат специалистите. Но отново е несъмнено, че не може да владее емоциите и поведението си. И то публично. Един Господ знае какво прави в такива случаи насаме. Е, може би и Ангел и разни други хора също знаят.

Така или иначе, Манолова очевидно страда най малкото от неспособност за самоконтрол на публично място. За другото нямаме подходящо образование да съдим.

Вярно е, всички в една или друга степен сме „луди“ и всеки от нас-с номера си, а някои-сполна програма. Иначе едва ли бихме се занимавали точно с това, с което се занимаваме

Но дали Мая Манолова е „луда“ или просто е болна.

Защото това са доста различни неща. В първия става дума за някаква себичност и дори характеропатия. А във втория за клиничен случай. Каквито парламентът и политиката не могат да лекуват. И дори точно обратното.

Трябваше да се вслушат в искането на вече бившия депутат от ГЕРБ Красимир Велчев, който настояваше всички, които се кандидатират за депутати, да представят и медицинско свидетелство от психиатър. Толкова неща щяха да бъдат спестени на тая наша клета държава и на тоя наш многострадален народ.

Но като гледаме следизборната Мая Малнолова вече разбираме защо това не стана.

Ива Николова, ПИК