Доц. Кунчев стряскащо за новия мутант на К-19: Разболява по 300 хиляди, убива по 4000 на ден само в 1 страна

доц. Ангел Кунчев

Дежурни екипи има във всички РЗИ-та през празничните дни и можем да реагираме, ако някъде не достигат или изостанат. Не сме изхвърляли дози до момента. Не знаем колко хора ще се възползват от зелените коридори. Това заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако е много голям интересът сме разпределили количества, а в понеделник идват още количества. За моя приятна изненада, повечето хора решиха да довършат имунизацията си с „АстраЗенека“, допълни той.

„Направете точна равносметка как 5-6 пункта могат да обслужат 800 лични лекари. Ако викаме по 50 човека, колко дни ще раздаваме ваксини“, заяви още доц. Кунчев по повод скандалите и боя за ваксини между лични лекари пред пунктовете.

„Обмисляме да изнесем пунктове извън РЗИ, където да раздават също ваксини. Електронната система би трябвало да свърши работа – лекарите ще подават заявка и според наличностите ще се види кой кога може да получи ваксините си и всеки заявил получава дата и час, на които да се яви и да ги вземе“, каза още той.

„Във ВМА има 15 екипа, които правят ваксинация, така че зависи какво е търсенето“, каза той по повод темпото на ваксиниране.

Доц. Кунчев заяви, че все още не се знае нищо за индийския щам.

„Условията в Индия позволяват едно такова развитие. Естествено, че мерките ще се затягат. Ние трябва да имаме готовност и когато знаем какви са особеностите на този щам, ще осведомим всички. До момента нищо не се знае, освен, че разболява по 300 000 души дневно“, каза той.

„В момента се работи в две направления. Едното е търсене на лекарство. Ваксината обаче няма връзка с лекарството. Ваксината пази, а лекарството лекува. Вероятно ще ни струва доста скъпо. Свидетели сме как се лекуваше Тръмп и това е много скъпо. Когато става въпрос за човешкото здраве, България трябва да го има“, категоричен е той.

„ЕК води преговори за доставяне на ваксини през 2021 и 2022 година. Ако лабораториите имат данни срещу какво трябва да се пазим, веднага може да се произведе новата ваксина. Доставките са за брой дози, но ако трябва да се ъпдейтва, взимаме от новите ваксини“, допълни Кунчев.

„Третата вълна бе предизвикана от британския вариант и има много млади лица и ранна нужда от кислородна терапия в ранен етап на заболяването. Проф. Балтов казва, че с приемането на пациентите се слага кислородна маска. Но не мога да кажа, че е по-смъртоносен. Ние сме застаряваща нация, не обръщаща достатъчно внимание на здравето си. Ние сме първи в света по инфаркти, затлъстяване и други заболявания“, обясни той.

Доц. Кунчев заяви, че има реална възможност до края на юли колективният имунитет у нас да е над 60%.

„Можем да ускорим процеса, но е важно всичко, което дойде да се разпределя и да се ползва. Не е редно някой да си слага сам ваксини. Аз съм привърженик на американския тип имунизиране – в колата и аптеките. Това работи, но според нашето законодателство това е невъзможно и имунизацията може да се случва само в определено лечебно заведение“, каза още той.

Главният държавен здравен инспектор заяви категорично, че имунизиране на деца може да постъпи само след като стане ясно дали това е възможно и здравословно и дали ваксините са безопасни за тази възрастова група.