Проф. Балтов с важни новини за ваксинацията: Създават се мобилни екипи за големите предприятия

Проф. Асен Балтов

Създават се мобилни екипи, които да обикалят големи производствени предприятия и много по бързо и масово да ваксинират хората. Това каза директорът на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Никой не е казал, че личните лекари няма да бъдат включени в системата на ваксиниране, те и сега са включени, а след празниците ще има толкова много ваксини, че ще има презадоволяване откъм дози. Трудно ще бъде да ги поставяме бързо в рамките на една седмица. Това напрежение, което се създаде ще отмине много бързо и хората ще разберат, че могат да се ваксинират освен при личните лекари, така и във ваксионационните пунктове“, заяви той.

В УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ ние правим мобилни екипи, които обикалят в различни предприятия от ключово значение за производствата. Трябва да се създаде една много добра организация, за да се направи такова нещо. Именно това ще бъде следващата възможност- създаването на такива мобилни екипи, които да обикалят големи производствени предприятия, където е създадена организация и много по-бързо и масово да се ваксинират такива хора. Такива екипи са започнали, но ще станат повече след 15 май“, посочи Балтов.

На 4 май пристигат два пъти повече дози от сегашните, Очакваме около 270 000 дози на Пфайзер“, продължават да идват и ваксините на Модерна“. От по-следващата седмица това става постоянно, а в последния понеделник на май ще получим 400 000 дози от Пфайзер“. Това означава, че при една много добра организация можем да постигнем до 50 000 ваксинирани за денонощие, a през юни – до 55 – 60 000 ваксинирани на ден“, допълни той.