Само в 7DniSofia.bg

Известни личности основават консервативно-патриотичен кръг

Българското знаме

„Демокрацията е в опасност, държавата е в плен на подмяната, накърнено е достойнството на българската нация, опростачването и чалгаризацията доминират в политическата култура. На карта е поставен европейският път на развитие на България, реанимират се мракобесни практики от времето на комунизма. Безпардонно и по болшевишки се пипат изборното законодателство и фундаментите на Конституцията, правят се опити за подчинение и унижение на съдебната власт в полза на синекурните интереси на определени партийни централи. Информационната среда е превзета от фалшиви новини, тиражирани от анонимни сайтове и тролски армии в социалните мрежи.“

Около тези тревожни констатации се обединиха граждани, преподаватели, политолози, социолози, учени, спортисти, юристи, издатели и журналисти на дискусия в базата на националния отбор по футбол в Бояна. Те прегърнаха идеята, че в ситуацията на институционален хаос, агресивна хибридна война, натрапване на чужди ценностни модели и криворазбран „глобализъм” повече отвсякога е нужно да звучи трезвият и мъдър глас на интелигентните хора.

„На образованите, знаещи и можещи патриоти, неопетнени досега с политиката и държавните постове“, казват те. Сред присъствалите бяха Станислав Недков – Стъки, издателите Недялко Недялков и Юлий Москов, режисьорът и фотограф Виктор Димчев, Боян Чуков, шефката на Съюза на репресираните от комунизма Лиляна Друмева, адвокат доц. Цвета Маркова, журналистите Светослав Костов и Стефан Ташев, собственикът на 7 Dni Media Group Владимир Зарков, председателят на национално движение „Хан Кубрат” Веселин Костов.

Конституционалистът д-р Борислав Цеков също подкрепя категорично кръга и се включва в него, като смята, че е крайно време да има кой да сочи правилния път и да се съпротивлява срещу подмяната, съобщава ПИК.

Участниците недвусмислено обявиха, че са готови на решителни стъпки за опазване на нормалността, реда и закона, разделението на властите, социалния мир, изконнобългарския и християнски морал, като се съгласиха да учредят консервативно-патриотично движение, което да привлече широк кръг единомишленици сред родната общественост. И да им предложи идейна алтернатива. Конкретните намерения на новата гражданска инициатива ще бъдат обявени в най-скоро време.