Десислава Атанасова: Този парламент не заслужава дълъг живот – бият се само за оцеляване и лобистки закони

десислава атанасова

“Имаме решение, че с БСП няма да управляваме, ДБ пък ни върнаха поканата за консултации, но ние ще приемем разговор с всеки“, каза председателя на парламентарна група на ГЕРБ Десислава Атанасова в интервю. С нея разговаря
Митьо Маринов от 24 часа.

– Премиерът Борисов отвори темата за политическия страх преди дни и нарече Слави Трифонов “политически страхливец”. А страхува ли се ГЕРБ от служебно правителство на президента Радев?

– ГЕРБ в какво ли не е обвинявана през годините, но категорично не се страхува от избори и служебни правителства или редовни в друг формат. Вече сме минали през това. Включително през служебно правителство на президента Радев, което беше назначено с твърде високи заявки по отношение на функции, които не му следват – ревизии, проверки и редица такива. Нещо, което г-жа Мая Манолова сега прави. Това служебно правителство не откри никакви данни за нарушения.

ГЕРБ няма притеснения за формиране на редовно правителство без значение с чий мандат. И това сме преживели. Най-голямата парламентарна група и победител на избори през 2013 г. не управляваше.

Единственото, от което може би се страхува ГЕРБ, е дали се справя и отговаря на очакванията на хората. Вече 5 пъти сме победители на парламентарни избори, 14 пъти на всякакви други. Хората дават възможност ГЕРБ да носи отговорност и се видя, че никой друг от големите в парламента няма смелост да носи подобна отговорност.

Всичко, което наблюдаваме в последните няколко дни, по безспорен начин говори, че г-н Трифонов няма абсолютно никаква представа какви са важните неща за българския избирател. Според нас те са отговорност, решителност и диалогичност. Хората поставят стандарт към избраните и техните изисквания са високи. Не може да ги излъжеш за 3 дни 3 пъти. За последните 5 г. г-н Трифонов построи кампаниите си срещу политиците върху някакви стълбове, които се харесваха на хората – мажоритарен вот в 2 тура, партийна субсидия от 1 лв., електронно дистанционно гласуване. Неслучайно 2,5 млн. граждани казаха “да” на тези въпроси. Както и за намаляване на броя на депутатите на 120. След като получи възможност за упражняване на реалната власт, той се отказа от всичките си предложения.

– От партията на Слави Трифонов имат внесен законопроект за намаляване на субсидията на 1 лв.

– Да, “Има такъв народ” са внесли промяна в Закона за политическите партии, но пък Конституционният съд вече е внесъл решение, че е противоконституционно дарението от юридически лица на предизборни кампании, без значение с какъв произход са средствата. Тоест, ако искаме партиите да имат прозрачно финансиране, трябва субсидията да се запази. Имаше предложение и 0 лв. да е, беше 11 лв., но мястото, където се вземат такива решения, е българският парламент.

– Подготвя ли се вече ГЕРБ за предсрочни избори?

– ГЕРБ изгради структури във всички населени места и от първия ден се готви за следващите избори. Винаги. Затова ГЕРБ винаги е в кондиция. Ние никога не сме прекъсвали разговора си със своите симпатизанти. Работим не от избори на избори, а с реални политики.

– На 4 април не можахте да прекрачите психологическата граница от 1 млн. гласа.

– Съвсем разбираемо е, че след 12 г. в управлението която и да е партия трупа негативи. В управление се вземат трудни и непопулярни решения. Макар че аз не знам друг пример за политик, който да има толкова ярък диалог с хората, толкова свободно да комуникира и толкова добре да се вслушва в техните съвети освен г-н Борисов. Често сме обвинявани, че променяме решенията си. Взето едно, но после го преосмисляме. Това не е поради факта, че някой се колебае, а че ние имаме винаги диалог.

– На следващи предсрочни избори ще успеете ли да си подобрите резултата от 840 хил. избиратели?

– Това зависи единствено и само от вота на хората. Надявам се, че всички, които гласуват и имат изисквания, да са видели кой и какво предлага.

ГЕРБ има програма, има приоритети, има ясна визия за бъдещото развитие на държавата. Най-лесно е за ГЕРБ да се явява на избори след избори, защото всичко, направено от партията, е визитната картичка на изпълнените ангажименти. Където и човек да се обърнев държавата, вижда и може да прецени как е било и как е сега. ГЕРБ бе единствената, която беше готова с работещ състав на Министерския съвет, когато ни беше връчен мандатът.

Не се чуват от останалите политически сили кандидати за министър-председатели, нито кандидати за министри. Ние предложихме преди седмица състав на кабинет с хора с ясна биография. Те са доказали, че нито са мутри, нито са корумпирани, нито са алчни за власт.

– Големи са очакванията, че президентът ще връчи мандат на БСП. Ако от левицата се опитат да съставят правителство, ще дадете ли подкрепата си?

– За мен е малко странно защо президентът вече три дни чака да оповести и да връчи мандата на ИТН, след като ГЕРБ върна мандата, а ИТН заяви, че няма да състави правителство. Можеше още във вторник този мандат да бъде връчен, за да не се бави конституционната процедура. Конституцията определя времеви срокове, но ако искаме да имаме редовно правителство, което да отговори на обществените очаквания, то трябва да се случи възможно най-бързо.

Та нали президентът искаше мутрите да са вън, а всички останали искат да ни изчегъртат, защото сме “токсични” и искат да управляват. Оказа се, че и след като имат възможности в ръцете си, партиите не желаят тази власт. Това е много странно.

– И все пак, ако БСП хипотетично пожелаят властта?

– Ние към този момент имаме решение, взето на конгрес на ГЕРБ, че с БСП няма да управляваме.

– Тоест няма да подкрепите тяхно правителство?

– Казвам към този момент. Малко сме в ситуация “Президентът и Слави Трифонов”. Той не му е връчил мандат, но Слави вече се отказва. Ситуацията е същата – Радев още не е връчил на третата политическа сила, а вие ме питате дали ще я подкрепя.

Казах, че за БСП имаме такова решение. “Демократична България” ако искаше поне да има разговор с нас за приоритети, политики, състав, структура на едно бъдещо управление, трябваше да го проведе при нашата покана. Не може сестринска партия в състава на ДБ, каквато е ДСБ в ЕНП, да няма възможност за диалог. Това е недопустимо.

– Другият възможен сценарий е ДБ да получат мандат. Ако те ви поканят за диалог, ще приемете ли?

– При всички положения заявявам, че ние сме отговорни и осъзнаваме своята роля като най-голяма партия. Да, ще говорим.

– Готови сте на консултации с всички?

– В политиката се градят мостове без значение от политическите опоненти, но за да имаш аргументи “против” или “за”, трябва да чуеш тезата на отсрещната страна. Зад всеки един избран депутат стоят български граждани. Винаги трябва да можеш да изслушваш гласа на тези граждани. Естествено, от уважение към избирателите на всички тези партии ГЕРБ е готова да води разговори за политики за развитието на страната.

– И няма да отвърнете на върнатата покана с връщане на поканата?

– За тези 12 г. сме виждали доста политици, преминали през парламентарната зала и съществували за кратко в политиката. Имахме правителство с “Реформаторския блок”.

Получавахме подкрепа и от АБВ за определена управленска програма. Управлявахме и с Патриотичния фронт. Винаги разговорите са трудни, защото всяка една от политическите сили следва своята програма и приоритети. Дала е обещания на избирателите си. Единствено в диалог могат да се решават важните въпроси в държавата ни.

– Заслужава ли 45-ият парламент по-дълъг живот?

– Не. Категорична съм – поради няколко факта. Първо, защото 45-ият парламент не се занимава с важните за ежедневието на всеки българин теми. Никой не говори за пандемия, за икономически, здравни, социални мерки. Никой не знае дали нашето правителство в оставка, когато напусне кабинетите си, ще продължат да работят мерките 60/40, 80/20, подкрепата за туроператорите, подкрепата за лекарите на първа линия, 50 лв. на месец за пенсионерите. Това като че ли е тотално неглижирано в пленарната зала.

Интересуват се единствено от политическото си оцеляване. Какво е това бързане за промяна на изборните правила? Има внесени над 60 законопроекта. Пълно е с правна неграмотност в тях. Правната неграмотност е очевадна и при взетите решения. Мораториумът го показва. Сезирахме КС, образувано е дело и очаквам в близките седмици да се произнесат. Направили сме особено искане в точка, която касае разпореждането с движимите вещи на лечебните заведения.

Представете си в пандемия, ако на една болница се наложи да закупи апаратура, респиратори. Заради 2 жени – Мая Манолова и Корнелия Нинова, които много бъркат пиара и правото и не знаят, че това са различни категории наука, сътвориха грандиозен политически панаир.

– А защо на първо четене на техните законопроекти от ГЕРБ подкрепихте предложенията им за мораториума?

– Подкрепихме единствено за да докажем, че не се притесняваме от действията, които искат да ограничат. Ние следваме буквата на закона. По закона за публичните предприятия, приет преди година, вносители са колегите от БСП. По закон се движат процедурите.

Изтича мандатът на едно редовно избрано правителство. Да спрат всички законни действия ли? Тези 2 жени с техния безумен мораториум блокираха работата на ВСС и назначаването в съдебната система. Има спечелени конкурси за прокурори и съдии, които не могат да бъдат назначени, защото мораториумът ограничава всички държавни органи – президент, НС, ВСС в двете му колегии.

– Грешка ли беше на ГЕРБ, че подкрепи предложението да бъдат изслушвани председателите на висшите съдилища?

– С аргумент, че в момента в НС са топадвокатите по някои знакови дела, да – вероятно беше голяма грешка. Но пък обръщам внимание, че правилникът, който миналата седмица гласувахме, не е обнародван в “Държавен вестник”. Тоест действат старите правила и в момента няма нужда съгласно тях да бъдат изслушвани двамата председатели на върховните съдилища.

Не ви ли притеснява защо не е обнародван правилникът за работа на НС?

– Вие как си го обяснявате?

– Обяснявам си го с некомпетентност и с това, че председателят на правната комисия пропусна гласуването на наименованието на правилника.

– И заради това той сега не може да бъде обнародван?

– Да – и не може да влезе в сила.

– През миналото лято Бойко Борисов заговори за рестарт на държавата. ГЕРБ внесе проект за нова конституция. Защо сега не подкрепяте предложенията на ДБ за конституционни промени, които чакат вашите подписи?

– Сериозно ли говорите? 60 подписа са необходими за това и не знам защо задавате въпроса на ГЕРБ, като до този момент очевидно от гласуванията досега колегите от партиите на промяната имат 165 гласа. Могат да си приемат каквото си поискат. Ами да се подпишат те на този проект за конституция.

В следващите дни ще има много коментари по качеството на законодателството по основополагащи за държавата и разделението на властите закони. На правна комисия днес ще се разглежда Законът за съдебната власт, ще се разглежда Наказателно-процесуален кодекс. Колкото по-рано приключи животът на това НС, толкова по-защитено от лобистко и неграмотно законодателство ще е обществото ни.