Само в 7DniSofia.bg

Ива Николова: Видя се вече: такъв народ като Слави, Тошко, Мая, Румен Радев НЯМА!

слави

,,Шефе, виждал ли си по-красиво срутване?!“, пита  на финала Алексис Зорбас американския си работодател, когато въжената линия се разпада пред очите им.

Хора, виждали ли сте по-стремглаво рухване на всички митове и легенди за промяна“, за „честни политици под вдигнат юмрук“, за „бранители на интересите на гражданите“, за „поборници за нова избирателна система и честни избори“, за „умните и красивите по улиците и площадите“, за „граждански протести в името на децата ни“, за „обновление на БСП и политиките й“, за “ новото дясно и върнатата държава като плажа на Росенец“, за „новото лице в политиката Слави Трифонов“, за президента, който защитава интересите и правата на гражданите“ и т.н. и т.н.?!

И то още от първия ден Още с появата на оня атавистичен Тошко, който все не може да излезе от образа на шоумен и говори от парламентарната трибуна като от смотаното си студио. Не, не! Хич да не ми обяснява. Такъв народ като него няма

Още когато начело на най-високия парламентарен стол са покачи онази женица с зашеметяващата биография на прилежна чиновника и още не може да се научи нито да води заседанията в пленарната зала, нито да не разговаря през главата на оратора на трибуната с депутатите, нито да овладява залата, тв току ревне и хукне да бяга от задълженията си. И изобщо на нищо не може да се научи. И няма да сe научи. Просто не е за тая работа.

Още когато покрай нея насядаха ония нови и престарели лица първо от едни партии, после от други, сетне от трети, а днес вече и зам. председатели на парламента от някакви си там политически сили. Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Виктория Василева, Кристиян Вигенин. Гледа ги човек и се чуди: абе, ние коя година сме? Тия вече не ги ли изхвърлихме от парламента и неведнъж? Как се подредиха пак там? че вие всичките сте за пенсия, какви „нови лица в политиката“?! Понеже си ви знаем от политиката. иначе никога нямаше да сме чували за вас.

Още когато Слави Трифонов си глътна граматиката, че и чалгата дори в нощта на изборите, щом разбра, че измислената му партия е втора. Понеже други политическа сила в парламента, която да сметки си правеше-на малка и шавлива брокерства и да кешира подкрепа. И млъкна.

Още щом палячовците му от сценаристкия екип се отказаха от предизборните си клетви да приемат мажоритарния вот и потресоха всички, включително и колегите си от екипа като Иво Сиромахов

А цялата им бабаитщина се спука като балон, не само защото Слави мълчи, а Тошкото му говори, а защото изобщо не им е по силите да се занимават с политика. Което обаче нямаше да се разбере, ако не трябваше да им връчат мандат. Та затова от немай къде измислиха и тая шахматистка Антоанета Стефанова за премиер, понеже само номинирания за премиер може да получи и върне мандат. Макар че в тяхната ситуация и Тошко можеше да иде да го получи. Те просто нямат идея какво да правят, каквито и високопарни и кухи щуротии да дращят из интернет.

Още когато старата бесепарска влъхва с червен потник с надпис „Шанс за Орешарски“ и нова „гражданка от протестите“ Мая Манолова си отвори устата в парламента и вече 10-и ден не може да я затвори, бълвайки с апломб врели-некипели и лекувайки острата си форма на властова абстиненция

И стана причина хората да обобщят цялата абсурна политическа ситуация с фразата: „Целият български народ чака само едно-Слави да проговори, а Мая да млъкне“. Защото това вече не се търпи.

Още когато се захванаха да си вдигат заплатите. Още когато пак се метнаха на мерцедесите. Още когато заговориха като изтървани от родителите си питомци на изправителни домове и започнаха да справят на лекари, какъвто е Костадин Ангелов, жестове, чието значение не знаят.

Знаеш ли бе Хаджинезнамкойси, какво означава да показваш палец обърнат надолу, че дори и два, и откъде идва това? Нищо не знаеш. Ако знаеше нещо на тоя свят, нямаше да наричаш някои медии „кафяви“. Защото „кафяв“ не е това, което ти си мислиш, изхождайки от себе си. И защото на фона на безобразията, вандалствата, свинщините и гнусотиите, които вършиш и говориш месеци наред, „кафявият“ си ти „Кафяви“ наричат фашистите.

Всички тия барабар с юмручния обитател на президентството крещяха цяло лято и цяла есен миналата година, че ГЕРБ и Бойко Борисов вече не се търпят. Да де, ама след десет години. А пък тия не се търпят само след 10 дни.

И това е най-неопровержимото доказателство, че на България отдавна не й се бе случвало нищо по хубаво от последните парламентарни избори. След тях и след първите 10 парламентарни дни, както и след мандата, който прастарото лице на родната демокрация Слави Трифонов възнамерява да върне, без дори да се опита да го реализира, защото толко“ са му силиците на тоя терен, вече нищо не може да бъде скрито и нищо не може да бъде преиначено…

Те са си това, което са-хлевоусти бабаити в миманса. А когато ги извадиш под светлината на прожекторите, няма по-шеметно срутване. И досега сме имали нови парламенти, нови депутати и нови партии в тях. Но такова мощно търкаляне към пропастта не бяхме имали

Е, нагарча тая чаша след 30 години демокрация. Но какво да се прави, щом българинът е като детето трябва да пипне котлона, за да разбере, че пари. И сега си ближе раната. Тя ще задравее, но дано излекува и неговото късопаметство.

Ива Николова, ПИК