Само в 7DniSofia.bg

Бойко съсипа Цветницата на Радев: Чакам да ме остърже, а той вика: Работете! Задкулисен тип

7 Dni Sofia25.04.2021
94

Премиерът Бойко Борисов честити празника на всички, които имат имен ден на Цветница и пожела здраве и успех на българите.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов направи отчет на направеното за пандемията.

До момента сме осигурили милиард и 150 милиона, което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи в системата на здравеопазването. Нямаше структура, която беше изложена на риск, добави Ангелов. Преди два дни имахме рекорд на ваксинирани лица – над 21 500.

В понеделник очакваме най-голямата доставка на ваксини на „Пфайзер“ – те са 138 000 дози.

Успяхме да осигурим над 5 млн. ваксини и благодаря на ЕК и големите държави-членки,които се лишиха от част от своите дози, за да имаме ние дози. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини“, каза Бойко Борисов.

Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни премиерът.

Спортният министър Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито.

Министър Красимир Вълчев заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове. „Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас, които бяха най-ощетени. От 17-и предлагаме и връщането на други класове.

Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение“, уточни Вълчев.

„Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза да работим. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии ни наложиха противоконституционно мораториум и ние сега не можем да работим. Не само ние, но и цялата администрация. А той казва „Работете!“, докато той се мотае. В същото време тече задкулисие, сговаряне, ние не знаем какво е, но искат от нас да работим, докато си го решат. Радев изкара интересни тези и една от тях беше крещящощо мълчание за шпионските скандали у нас и в Чехия, общите ни действия с НАТО и ЕС“, припомни Борисов.