Само в 7DniSofia.bg

Пробутват ни застояли полски яйца за Великден

Яйца

Застояли полски яйца ще ни побутват търговците за Великден. В същото време родните яйца поскъпват с до 60 на сто по пътя от фермата до магазина, обяви зам.-председателят на Съюза на птицевъдите Олег Прокопиев.

По думите му яйцата с размер М, закупени от фирмен обект пред птицеферма, се търгуват за около 0.15 лв./бр. с ДДС. Справка в брошурите на големите търговски вериги обаче показва, че традиционният за Възкресение Христово продукт сега върви на цени от 0.18 до 0.44 лв./бр. Впечатление прави, че по-скъпите предложения са обогатени със селен или Омега 3.

„Кокошките се хранят със специални фуражи с хранителни добавки, които увеличават наличието на подобни вещества в яйцата“, поясни председателят на съюза Димитър Белоречков, като допълни, че производството на подобен тип продукция изисква повишено внимание.

Оказва се, че не цените са най-големият проблем преди празника, а доставките на застояли яйца от Полша, които мними търговци традиционно се опитват да пробутат на българските потребители, пише „Монитор“.

Великден в католическа Полша бе на 4 април.

„Предполагам, че има яйца, които ще са останали още от католическия Великден. Обикновено продуктът може да се съхранява до 28 дни при 18 градуса“, подчерта експертът. Както при агнешкото, така и при яйцата можем да различим родната от вносната продукция по печата. Българските яйца се обозначени с BG, а цифрата пред буквите показва по какъв начин са отгледани кокошките. Код 0 означава, че яйцата са био, с единица са маркирани яйцата от свободно отглеждани кокошки, с 2 – такива от подово отглеждани, а с 3 – от кокошка, живяла само в клетка.

„Ако яйцето е българско, означава, че е от кокошка, която е ваксинирана срещу салмонела което е изключително важно, тъй като около празника се консумират около 30 млн. яйца“, категоричен бе той. Белоречков обобщи, че семействата, които нямат достатъчно средства да си закупят агнешко, ще предпочетат пилешкото. Съветът му към тези потребители е за празника да подберат цяло опаковано пиле, тъй като на опаковката ясно е посочен производителят. При покупка на насипно месо от някоя от витрините в обектите рискуват то да е застояло.