Здравният министър с извънредни новини, огласи 5 важни решения!

костадин ангелов

5 решения е взел ваксинационният щаб по отношение на ваксинирането с препарата на „АстраЗенека“. Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседание на Националния ваксинационен щаб.

„Първо по отношение на ваксината „АстраЗенека“ – тя няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск за тромбоза. Второ – всички лица с първа доза от ваксината на АстраЗенека мога да се ваксинират с втора.

Трето – лицата с първа доза, които не желаят да получат втора доза от същата доза, могат да получат доза от Pfizer, но не по рано от 84 дни от първата игла“, заяви той.

Проф. Ангелов подчерта, че преболедували могат да се ваксинират три месеца, след като са се излекували.

Здравният министър обясни, че решението е за всички е съобразено и с доставките, които се очакват от Pfizer.

Доц. Ангел Кунчев отбеляза, че продължава тенденцията на спад на заболеваемостта. Следейки показателите от хоспитализираните пациенти, тези в тежко състояние и изписаните, ще бъде направено предписание относно по-нататъшните противоепидемични мерки.

Проф. Мурджева обясни на свой ред, че имунизацията независимо с каква ваксина цели образуването на антитела и имунитет срещу коронавируса.

Единственият начин да се завърши имунизацията с „АстраЗенека“ е да се постави втора доза, но не по-рано от 41 дни.
„Ако вие нямате никакви нежелани реакции с „АстраЗенека“ след първа доза, нямате никакво основание да не се ваксинирате със същата ваксина“, добави тя.

Здравният министър заяви, че има готовност да бъдат отворени зелени коридори в началото на май – по 50 000 дози на ден. На практика ще бъде отворена изцяло електронната система за записване, чрез която ще има възможност да бъде избирана най-желаната ваксина за имунизация.

„Ако хората не попадат в рисковите групи, ако са си поставили ваксина на „АстраЗенека“ и нямат никакви странични реакции, то нашата препоръка е да си сложат втората доза на „АстраЗенека“, за да се знае, че техният имунизационен цикъл е завършен на всички фази.

Това, което правим в момента – с втора доза на Pfizer, е с цел да постигнем допълнително по-високо ниво на имунен отговор“, заяви в заключение проф. Костадин Ангелов.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, уточниха на пресконференцията.