Само в 7DniSofia.bg

Борислав Цеков: Слави е неподготвен! Едно е да псуваш от екрана, а друго-да отговаряш пред народа

борислав цеков

Парламентът заработи, а президентът свика партиите на консултации за съставяне на кабинет Вече е ясно, че политиците няма да успеят лесно да се разберат. А въпросът за съставяне на кабинет продължава да виси във въздуха.

Какво казаха персонажите в театъра „45-то НС още на първото си заседание? На премиерата си парламентът, който в последните десетилетия се превърна в професионално позорище (б.а. от старобългарски театър), отправи послания, а играчите му лъснаха с истинските си лица.

Депутатите не могат да спрат да си разменят цветисти жаргонни фрази тип социални мрежи. И за пореден път парламентът ще се превърне в една говорилня, в която никой никого не слуша.

ГЕРБ предложи кабинет, „Има такъв народ“ обаче продължават да мълчат като по време на предизборната си кампания и хвърлят страната в xaoc.

Всички се надпреварват да заявяват на Слави Трифонов и неговата партия подкрепа, още преди да са видели продукта, който тя предлага.

Председателя на Института за модерна политика Борислав Цеков коментира за това има ли и какъв е изходът от тази ситуация.

 

Интервю на Албена Борисова:

– Парламентът вече е факт. Как ви се видяха първите дни от работата му, г-н Цеков?

– Очаквано хаотични като за такъв силно фрагментиран парламент. Прави ми лошо впечатление-вместо да има връщане на парламентаризма, ние виждаме реваншизъм. Все неща, които правеше ранният ГЕРБ и които ние критикувахме. Тези, които критикуваха тогава, cera правят същото.

– Не се ли върнахме към времената преди 32 години?

–  В бурните страсти има прилика. Но тогава имаше кауза. Днес нещата са долнопробни.

За тези 30 г. постигнахме много неща. От държава, в която нямаше хляб, влязохме в ЕС. Могло е да постигнем в пъти повече обаче. Но това не се случи заради неспособността на политическата класа да излъчва качествени личности. Партиите се превръщат в средище на калинки.

– Не беше неочакван анти ГЕРБ фронтът, който виждаме в парламента, както и политическата разноцветност. И въпреки това партиите и анализаторите реагират като изненадани…

– Няма изненада. Всички социологически изследвания сочеха, че нито една партия няма да има необходимото мнозинство за съставяне на кабинет. Коалиционната култура не е на висота. Правителство, дори и да се излъчи, ще е от типа „куче влачи-диря няма“. Защото партиите са разнородни и се занимават с всичко друго, но не и с важните проблеми на българския народ.

– В тази връзка „Демократична България“ внесе предложения в Конституцията, например…

–  Ами, това е. Занимават се с процедурни въпроси. Какво е това да променяме Конституцията? Или пък да въвеждаме мажоритарни избори, ВСС. Да сведат работата до избирателната система и главния прокурор? А има толкова по-важни въпроси за българските граждани-бедността и доходите за тях никой не говориОчевидно нямат визия, нямат капацитет.

-Говорите за правителство. Ще успеят ли политиците да съставят редовен кабинет?

– Аз съм песимист, че ще има правителство. Защото то ще бъде еклектично, което вдига повече шум. отколкото работи. Защото новите партии нямат кадри. Ето „Има такъв народ“ се отказаха дори от основното си предизборно обещание за мажоритарни избори.

– Защо го направиха? Приемате ли тяхното обяснение, че е нужна много работа?

Самата идея е неработеща, защото тя ще доведе до намаляване на парламентарната представителност на тяхната партия. А оправданието им говори, че са неподготвени хора. Не са в час. Ако бяха в час, щяха да знаят, че това е работа на специалисти за около една седмица

– Много юридически тълкувания има за оставката на правителството – трябва ли да се гласува от парламента или не. Можете ли да внесете яснота по този казус като специалист по конституционно право?

-Аз съм изумен, че толкова се спори по този въпрос. Той е изяснен в Конституцията. А там е казано, че парламентът трябва да приеме оставката. Това става с акт на НС-решение. То се приема с гласуване от пленарния състав. По този въпроси има и изрично тълкувателно решение на КС номер 4 по дело 8 от 1994 г., което съвсем буквално постановява това. В момента се правят политически спекулации. Друг е въпросът, че сега се избърза с идея за съставяне на ново правителство. Трябва да е ясно – фактът, че е приета оставката, не означава, че министрите не са министри. Те продължават да работят, докато не бъде съставен нов кабинет.

– Не е ли странно тогава, че ваши колеги-юристи, тълкуват погрешно основния закон на страната?

– За съжаление се създава нагласата, че един юрист е всичколог. Не може един нотариус например да е компетентен по конституционно право. Всеки трябва да говори за собствената си материя Защото всичкологът е чисто и просто нищолог.

– Каква е вашата прогноза за тази политическа ситуация?

-Страната навлиза в период на периодични правителствени кризи и на нови избори. Докато не се избистри новият партиен модел. Имаме ерозия на старите партии. Нова е единствено „Има такъв народ“. А тя пък е далеч от характеристиката за устойчив политически субект, защото няма идеология и е изградена от политиката АНТИ. Политиката АНТИ е емоционално настроение, а то е нетрайно.

– Мълчанието на Слави Трифонов и партията му злато ли е или нещо друго?

-Те трябва да си дадат сметка, че вече са в коренно различен формат. Не са частна фирма, която сама си плаща заплатата и си прави каквото иска. Ако използвам тяхната стилистика, те са слуги на народа вече.И като такива първото, което трябва да правят, е да се отчитат на суверена. Мълчанието означава, че те не си вършат работата или няма какво да кажат. Едно е псуваш от телевизионния екран, да раждаш кръчмарски идеи или да мечтаеш за крумови закони, съвсем друго е да поемаш отговорност пред народа.

-Оказаха се много харесвани. Всички партии им предлагат подкрепата си. Днес след консултациите при президента Даниел Митов и Томислав Дончев допуснаха, че ако видят, че няма да има подкрепа, ще върнат мандата и дори ще подкрепят правителство на партията на Слави Трифонов с няколко депутата. Това не е ли влизане в управленско мнозинство, без да са питали избирателите си? Какво означава подкрепа с няколко депутата?

-Тяхно право е да върнат мандата, ако няма мнозинство. А за подкрепа на правителство на „Има такъв народ“- това ще е грешка не толкова за ГЕРБ, колкото за България. Разбира се, и партията ще понесе много щети-подобна всеядност се наказва от избирателя

– Каква е ролята на президента Радев в цялата тази ситуация. Днес той обяви, че не бърза със съставяне на служебен кабинет, а иска формиране на редовно и стабилно правителство?

-Политическият интерес на президента е колкото по-зле, толкова по-добре. Колкото по-кризисна е ситуацията в парламента, толкова по-голям е личният му шанс да бъде преизбран.

 

ПИК