Само в 7DniSofia.bg

Томислав Дончев загатна за следващите стъпки на Борисов и ГЕРБ

Томислав Дончев 1 (2)

Мнозинството настоява Бойко Борисов да отиде в парламента, за да го унижават и обиждат. Депутатите не искат да чуя нищо от него по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещ мерките за справяне с последиците от коронакризата. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ.

Самият той отговаряше за изработването на плана, който до края на април трябва да бъде внесен в Европейската комисия. Мерките в него са обсъдени с експерти, синдикати и работодатели. Именно затова и Борисов заръча Дончев да разясни плана на новите депутати. Кратката версия е 300 страница, дългата – 3000. Планът вече е внесен в Народното събрание. Изслушването на Дончев от депутатите обаче така и не се състоя вчера. Провали се след грандиозен скандал.

„По време на цялата кампания чувах как планът на Дончев е скапан и корупционен и как другите имат по-добър. Добре, дайте вашия. А сега викат „Защо не внасяш плана!“ Ситуацията е точно „Защо си с шапка, защо си без шапка“, коментира още вицепремиерът.

Дончев разясни, че ако сегашният парламент хареса Плана за възстановяване, може да му възложи да го внесе в ЕК. Ако не – план може да направи и следващото правителство. По думите на Дончев ЕК е наясно, че в България има по-сложна ситуация след изборите и може и да е толерантна и да даде повече време на страната ни.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ-СДС са почти готови с предложението за нов кабинет, което да представят след получаването на мандат от президента. На въпрос защо той не е номинацията за премиер, вицепремиерът в оставка отговори:

„Може да не ми е дошло времето или да е минало. Аз май само областен управител не съм бил“.

Дончев обаче обяви, че ГЕРБ по-скоро ще се опита да състави правителство, въпреки че срещу себе си има сериозна опозиция.

„Ние в крайна сметка не може да се държим безотговорно. От уважение и благодарност трябва да предложим кабинет. Според мен трябва да доведем процедурата до край“.