Румен Радев: Никой не може да ви отдава под наем

румен радев

В понеделник ще бъдат първите консултации за съставяне на нов кабинет. Това каза по време на словото си при откриване на 45-ото народно събрание президентът Румен Радев.

„Постигане на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата когато всички са в управлението, народът е в опозиция“, каза Радев. Според него са нужни ясни приоритети, граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност. „Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите, НС трябва незабавни действия да предприеме за реформа на изборния закон“, призова Радев.

И напомни своите предложения за промяна, сред които и въвеждането на електронно гласуване.

„Ако НС не успее да излъчи правителство, ще назнача служебно правителство“, каза още Радев.

Той окуражи депутатите, които са за първи път в НС с думите- “приемете липсата на опит като прекрасна възможност“ и допълни- „Мнозина са тук за първи път – винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Чувах същото и когато се впусках в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега – това не бива да ви обезсърчава“, обърна се към депутатите Радев. Президентът обясни им още- „Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на политически лидери“.

Радев не пропусна да отправи критики към 44 НС като напомни, че често е налагал вето, но рядко с оздравителен ефект. „Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване“, каза Радев.