Само в 7DniSofia.bg

Сензационна версия от ексепрт: Корнелия Нинова не се хвърли в битка с Бойко, а с БСП

7 Dni Sofia02.04.2021
елена йончева, корнелия нинова

-Премиерът Борисов не се появи на нито една дискусия, не се появи в нито една телевизия, не даде нито едно интервю. Въпреки това партията му убедително води в проучванията. На какво се дължи това?

– Има още време и не трябва да изключваме Борисов да участва в някоя от големите медии. Причината за това ГЕРБ да води не е от тези избори и резултатите го показват.

Слабата опозиция в лицето на останалите политически формации в голяма степен оказва влияние да имаме тези резултати. Много пъти интерпретацията на данни е свързана не с това, че ГЕРБ вдига, а с това, че другите падат. На изборите 2017 г. ГЕРБ и БСП бяха с много близки резултати, но хората сякаш се стреснаха от Нинова и заложиха отново на Борисов. Изборите 2021 г. се очертават подобни, въпреки че Нинова също зае позиция на „мълчание“. Голямото предизвикателство през Борисов ще бъде не първата позиция на ГЕРБ, а съставянето на кабинет.

– БСП почти беше достигнала ГЕРБ в предварителните проучвания, а сега изглежда е по-близко до третото място. На какво се дължи това? Какво се случва в лявото?
– Миналата година по време на протестите и в следващите няколко месеца имахме почти изравнени позиции между двете партии. Много бързо нещата се върнаха в изходна позиция с разлика в полза на ГЕРБ. Тази разлика започна да се увеличава в последните няколко месеца. Не съм на мнение, че БСП може да стане трета политическа сила. Но какво се случи. След спечелването на председателския пост, Корнелия Нинова не се хвърли в битка срещу ГЕРБ, а се хвърли в битка за разчистване на сметки и подреждане на партията. Видно е от всички предварителни проучвания, че тази тактика, разбира се и още допълнителни елементи, доведоха до това увеличаване на разликата между двете големи партии.

– Социалистите, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ – всички са си поставили за цел да свалят ГЕРБ от власт. Каква е разликата обаче в това иначе общо искане? Възможна ли е коалиция между тези субекти при съставяне на ново правителство?
– Както вече казах, всякакви екзотични коалиции могат да се случат. Въпреки това и въпреки общата цел, то тези партии имат големи разлики помежду си. Трудно ми е да си представя как избирателите на „Демократична България“ да приемат присърце коалиция между партията и „Има такъв народ“, например. Сложна ще бъде такава коалиция и бих казала доста нестабилна.

– Очаквате ли някой да заложи на провокация точно в навечерието на изборите или в самия изборен ден? И какво може да се случи тогава?
– По-скоро изключвам такъв сценарий. Както се казва в кампанията партиите дори не успяха да се скарат като за предизборна кампания. А и се видя при други такива провокации, че не е задължително този, които ги организира, да печели дивиденти от тях. Но след скучната кампания, след изборния ден, ще имаме доста по-интересен политически период – кой ще състави
кабинет.

Интервю с Евелина Славкова, социолог, съосновател на Изследователски център „Тренд