Само в 7DniSofia.bg

В затвора измислиха как да лекуват КОВИД! Банев е първия изцелен

768x432-1-1-1

Подсъдимият олигарх Николай Банев се е излекувал от соviD-19 в затвора. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, от който арестуваният е искал промяна на мярката си за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Магистратите отхвърлят молбата му.

От съдебния документ се разбира, че повече от двадесет дни Банев е бил в изолатора, след като е установено, че е заразен с опасния вирус.

Подсъдимият е констатиран като носител на COVID- 19 на 27.02.2021 г. и хоспитализиран по спешност още същия ден в отделение за ковид-инфекция към затворническата болница. Банев е изписан от специализирания медицински сектор на 18.03.2021 г. Това е станало, след като лечението му е приключено и са му направени два теста, които са дали отрицателни резултати, пише в документа, цитиран от столичен ежедневник.

Според запознати въпреки тези показатели здравословното състояние на Банев оставало доста притеснително. Той все още се чувствал зле, като изпитвал типичните постковид симптоми – кашлица, придружена с плюене на кървави съсиреци, умора, отпадналост.

Близките на Банев били притеснени за последствията от изкарания коронавирус, защото той попада в рискова група заради възрастта си бо+ и съпътстващи заблявания, едно от които налага спешна операция на коляното. Хирургичната интервенция била насрочена, но заради карантинирането на Банев покрай коронавируса тя не могла да бъде осъществена. За процедурата имало заключение на експерт и определена дата, но тя пропаднала.

Заради тези факти адвокат Христо Ботев направил искане за изготвяне на съдебномедицинска експертиза, която да установи актуалното състояние на клиента му след прекараното заболяване. Апелативните съдии, разглеждали молбата за мярката на Банев, не допуснали това изследване с мотива, че то трябва да бъде разрешено от състава на спецсъда, който разглежда наказателното дело по същество. В момента Банев е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група за данъчни престъпления, в която заедно с него под наказателна отговорност са подведени съпругата му Евгения и майка му Мария.

Според апелативните спецсъдии към момента няма причина Банев да бъде пуснат от ареста срещу по лека мярка, защото има опасност да се укрие, тъй като вече е бил издирван и арестуван във Франция, откъдето беше екстрадиран. Освен това две свидетелки по делото срещу Банев, съпругата му и майка му са заявили, че ги е страх от него и това е една от причините той да лежи за постоянно в ареста. Жените още не са дали показания. Те са сред 173-мата свидетели в процеса.