А вий… вий в Америка сте идиоти! Цял пасаж за Полфрийман в доклада, а той си тръгнал!

126846668_3924061464293650_6247832633195076015_n

Държавният департамент на САЩ публикува късно снощи доклад за състоянието на човешките права, който включва анализ на 194 държави и излиза всяка година по това време.

В частта му за България е отредено сериозно място на признаването на ЛГБТ общността, „македонското малцинство“ и проблемите с правосъдието на Джок Полфрийман.

„На 28 май Върховният касационен съд отхвърли искането на главния прокурор да възобнови случая на лидера на Българската затворническа асоциация Джок Полфрийман. (Не се споменава, че е осъден убиец на български студент) Главният прокурор обжалваше решението на Софийския апелативен съд по случая с обвинения, че съдиите са в колаборация с Българския хелзинкски комитет, от които е поискано да направят писмено становище за процеса на рехабилитация на Полфрийман“, пише в американския доклад.

В него се посочва и казуса около освобождаването на Полфрийман, на когото въпреки това бе временно забранено да напусне България.

Австралиецът в момента обаче отдавна не е в пределите на страната, затова не е напълно ясно защо му е отделено толкова сериозна роля в доклада.

Полфрийман, който излежа в затвора 12 години от 20 годишната си присъда за убийството на студента Андрей Монов, от два месеца не е в страната, според БТВ. Той излезе от затвора през 2019 г. и дори впоследствие се включи в антиправителствените протести у нас. Предсрочното му освобождаване предизвика остра реакция в обществото.

Наложената му забрана за напускане на България беше отменена от съда и той е заминал законно и без проблеми.