Само в 7DniSofia.bg

Проф. Балтов: Мерките за 10 дни ще дадат резултат! И обясни какво ни чака до края на юни

Проф. Асен Балтов

„10-дневното ограничение ще даде своя резултат. Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще се увеличи реално връщането на училище поне с още 10 дни”. Това коментира пред Нова ТВ директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той увери, че всички медици правят това, което се налага.

„При тази трета вълна са изключително адекватни действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, коментира проф. Балтов.

„За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата”, коментира още директорът на най-големия спешен център у нас.

И той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново.

„Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме”, каза директорът на „Пирогов”.

До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%.