Днес се навършват 167 години от рождението на Иван Вазов

Иван Вазов

Днес се навършват 167 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Той е роден на 9 юли (27 юни стар стил) 1850 г. в Сопот.

Иван Вазов облагороди книжовното българско поле с художествените си шедьоври – от първия български роман – национална епопея „Под игото“ – до прекрасните оди в „Епопея на забравените“, от незабравимите разкази „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“ до вълнуващите повести „Немили-недраги“ и „Чичовци“.

Вазов осветли богатата българска душа, разкри я по неповторим начин в многообразното си творчество. Той създаде удивителна галерия от образи и картини, с еднаква сила прослави красотата на българската природа и националноосвободителните борби на нашия народ. Над 50 вазови стихотворения се пеят редом с народните ни песни, коментираха от новини бг.

Зовящите към бунт стихове на Вазов „Боят настана“ и „Пряпорец“, сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание. Неговите песни – бойките и патетични „Панагюрските въстаници“ и „Радецки“, лиричните „Де е България“, „Два бука“ и дивната песен за синия синчец, са не само популярни, но и неотделими от българската душевност. Те са мерило за дълбоконародностния характер на неговото прекрасно творчество, за неговата вечност, припомнят от Къщата-музей на Вазов в Сопот.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.