ЕКСКЛУЗИВНО! Шофьорите ликуват, вече никой не може да им вземе книжката за неплатени глоби – незаконн

конституционен-съд

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби.

Решението му на практика ще направи безпредметни проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, тъй като с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят.

Именно тези проверки насочиха вниманието към двете разпоредби в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които днес „отмени“ КС (виж карето). Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа изтъкна противоконституционността им.

КС все още не е обявил мотивите за решението си, но се очаква аргументите му да са сходни с тези на омбдусмана, както и на двете върховни съдилища, които остро критикуваха възможността колата да бъде спряна от движение, а книжката временно отнета заради неплатени задължения към КАТ. Върховният касационен съд изтъкна, че това всъщност е начин МВР да си събира принудително вземанията и той е недопустим и ограничава права и свободи на гражданите (повече виж тук). Върховният административен съд пък определи тази възможност като произвол и посочи, че с нея се погазват правото на свободно придвижване и на собственост. Освен това посочи, че няма как в закона да съществува подобна принудителна административна мярка, като каквато са представяни в ЗДвП отнемането на книжката и спирането на колата в тези случаи.

През ноември 2020 г. ВАС разпореди на МВР незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранични пункта с Гърция (повече за определението виж тук, а за останалите дела срещу проверките на границата тук). В центъра на определението му беше именно това, че с тях се нарушават правата на гражданите и върховните съдии изтъкнаха, че това, че държавата не може да си събере глобите, не е основание да спира хората на границата.

След решението на ВАС МВР спря проверките на границата с Гърция, но не прекрати практиката, а напротив – реши да я регламентира с промени в правилника си.