Колко реална е възможността за БГ завод за ваксини?

Ваксина

На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство. Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е – да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по добрата производствена практика. Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София. Тя коментара заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

По думите на проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство – 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство.

Припомни също, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици.

„Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти“, смята специалистът.

Проф. Петрова коментира още и случаите, довели преди дни до временно прекратяване на ваксинирането с „АстраЗенека“ в редица европейски страни.

„На фона на милиони дози, използвани в Европа, съобщения за 5-6 случая са с много ниска честота. Когато се появят съобщения за тежки случаи, законодателството позволява няколко варианта за промени във вече издаденото разрешение за употреба. Единият вариант е се променят указанията в кратката характеристика на продукта. Другият – да се спре продуктът или да се ограничи неговата употреба. Третият вариант е да се направят специални предупреждения за определени групи. В случая ЕК е взела решение да се допълни кратката характеристика на продукта, че има риск от тромбози при жени на възраст между 19 и 55 години“, обобщи тя.

Според специалиста има още много информация да се събира по случая с ваксината на „АстраЗенека“. Проф. Петрова подчерта, че здравните власти трябва да се съобразяват с европейската препоръка и да предлагат ваксината на гражданите:

„Трябва да се засили позитивното съобщение от здравните власти към неваксинираните лица“, каза тя и посочи, че ползите от ваксините са много големи.

„Темпото на ваксинирането в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде високо“, заяви проф. Петрова и категорично акцентира, че само ваксинирането може да помогне за овладяване на епидемията.