Експерт по сигурността: Познавам част от задържаните за шпионаж, шокиран съм

йордан-божилов

Познавам част от обвиняемите и съм шокиран от това, че е възможно да се създаде такава мрежа и да функционира. Това коментира пред БНТ Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността във връзка с разбитата шпионска мрежа у нас.

България е оперативно интересна за много държави, допълни Божилов.

Във влиятелните европейски и американски издания това е едно от водещите заглавия – разбиването на шпионска група на Русия у нас. Така че, тази тема ще стане елемент от вземането на решения, включително ще наклони везните в насока санкции и по-твърдо отношение на отделните държави към Русия. Това е тема с много ракурси, не само шпионския скандал, допълни Божилов.

България влиза като член на НАТО и ЕС в тенденцията за много по-изострена реторика и опити за натиск върху Русия и президента Путин, особено и след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Така че, България ще придобива все по-голямо значение и за общата стратегия на НАТО, и за руските интереси в региона, допълни Керемедчиев.

Според него, такъв тип скандал и разработка повече от година със сигурност е с участието на партньорски държави.

Основната цел и интереси на руските служби са операциите, които се извършват на наша територия, категоричен е Керемедчиев.

Според Божилов, след подобен скандал трябва да се види какви са щетите и това е въпрос на анализ, тъй като информация от НАТО се разпространява не само в секторите на сигурността, но и в други служби и министерства.

Ако не вземем поуки от това нещо, е възможно част от информацията, която трябва да получаваме, да не стига до нас. Ние трябва да покажем, че сме надежден партньор, допълни още Божилов.