Тома Биков към острието на БСП Явор Божанков: Питайте Румен Гечев как умираха деца и възрастни през 1997г.

Тома Биков (2)

Остър дебат се разрази между кандидат-депутатите на ГЕРБ – Тома Биков, и на БСП – Явор Божанков. Двамата са депутати и в настоящото Народно събрание, а по време на дискусиите влязоха в словесна престрелка по всички възможни теми.

„Ще започнем да работим активно по Закона за радиото и телевизията, защото аз съм член на комисията по културата и медиите, тъй като не успяхме да го завършим в миналия мандат“, каза Биков.

„Основен мой приоритет ще бъде възстановяването на правовата държава и върховенството на закона“, заяви от своя страна Явор Божанков от БСП.

По темата за коронавируса представителят на ГЕРБ коментира: „Не мисля, че има хаотични действия. Нашата стратегия в управлението на тази криза е по-скоро ситуационна, отколкото дългосрочна, И аз не виждам как можем да имаме дългосрочна стратегия, след като вирусът е абсолютно непредвидим. Ние трябва да се грижим за болниците да издържат този натиск и затова трябва да приемем тези мерки.“

,,Сега имаме около 8000 души в болниците, а при предишната вълна имахме около 6000 души, когато болниците спряха да приемат пациенти, тоест ние увеличаваме и потенциала за противодействие на тази пандемия“

Явор Божанков опонира думите на Биков: Тази криза доказа, че Борисов е най-слабият министър председател е Европа. Имаме 5 души на 100 ваксинирани, а в останалите държави ваксинираните са два пъти повече“

„Ако БСП управляваше, щеше да управлява с плана от 2016 г. или от 1993 г., когато вирусът въобще го нямаше, контрира го кандидат-депутатът от ГЕРБ. „Колегите от БСП са решили да върнат здравеопазването от времето на 1993-1994 г. Тогава това здравеопазване завърши с фалит на болници и починали хора“, добави той.

Социалистът от своя страна изрази желание да преобразуват болниците на държавен принцип.

„Смешно е да твърдите, че ще махнете търговските дружества и ще оправите здравеопазването. Едни от най-добрите държавни болници у нас също са търговски дружества. През 1997 г. болниците не бяха търговски дружества и лекарите взимаха по 20 долара заплати, хора умираха в болниците тогава заради липса на оборудване. Умряха и деца тогава, дори и заради липса на храна. Питайте г-н Гечев“, изригна Тома Биков и визира колегата на Явор Божанков – Румен Гечев, който е финансов министър по време на Жан Виденовата зима.

“Не действаме на парче. Опитваме се да омекотим удара за всички, които са засегнати от тази криза. Ако бъдем пак в управлението и българските граждани ни гласуват доверие, още тази година ще върнем страната на пътя на икономическия растеж“, кандидат-депутатът от ГЕРБ.

Явор Божанков се заяде с колегата си, като обяви, че управляващите разхищават пари, давайки ги за самолети, саниране, магистрали и ремонт на язовири. „Пари в държавата има, защото ние управляваме Когато БСП управлява, тогава пари няма да има“, контрира го Биков.

“Не можем да оправим за 10 години всичко, което вие сте сътворили, каза още кандидат-депутатът от ГЕРБ.

„Нито един конституционалист не подкрепи вашия проект за Конституция. Това е обида за юридическата мисъл“, заяви Божанков по темата реформа в съдебната система.

„Ние внесохме този проект, за да може да се свика Велико народно събрание. Никой не е очаквал, че нашият проект ще бъде приет, след като се свика Великото народно събрание“, опонира му Биков.

„Ако ме питате дали г-жа Нинова е подходяща за министър-председател, тя владее два чужди езика и прочела е повече от една книга. Логично е лидерът на една партия да е кандидат за министър председател“, каза социалистът.

„Нашият кандидат за министър-председател е лидерът на партията Бойко Борисов, разкри Тома Биков.

ПИК