ЕКСКЛУЗИВНО: Един от руските шпиони пропя, разменяли микрофилмите на столичен корт,

7 Dni Sofia21.03.2021
министерство на отбраната

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е единият от 6-имата арестувани по шпионския скандал, съобщи БНТ. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО.

Полк. Петров е заместник директор на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там.

Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Любомир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

Ортакът на бандитите Слави готви коалиция „Слуги на мутрите“, поканени са МаяМа и ДеБъ

Военният съд решава днес с какви мерки за неотклонение ще бъдат 5-има от участниците в шпионската афера. Медиите нямат достъп до сградата на столичната Съдебна палата. Затова и към този момент няма официална информация има ли вече решение по исканията за постоянен арест на някои от обвиняемите.

С обвинения за престъпление против Републиката и шпионаж в полза на Русия са шестима души. Един от тях е освободен срещу парична гаранция, след като е направил самопризнания пред разследващите.