Тома Биков: Наричат ни мутри, а утре ще ни търсят за съдебната реформа

Тома Биков (2)

Чакам да видя как след изборите нашите опоненти ще говорят с мутрите и мафиотите, както ни наричат, за съдебна реформа, коментира пред Debate.bg народният представител Тома Биков.

Относно критиките в съдебната сфера, той припомни, че през лятото от мнозинството са предложили свикване на Велико народно събрание, което да внесе промени в конституцията и да намали мандата на главния прокурор.

„Има формации, които твърдят, че това им е основен приоритет, но утре ще трябва да ги подкрепим за промените в съдебната власт. Така че призовавам – малко по-спокойно. Най-големият проблем на съдебната система е ниското доверие в съда и прокуратурата“, посочва депутатът. По думите му в мандата на това правителство бяха ударени мощни икономически интереси на хора, които са подозирани в престъпление.

„Не виждам правителство в последните 30 години, което да е ударило толкова много хора“, изтъква Биков.

Относно икономическата трансформация, която предстои в България, но и в Европа, той поставя на първо място „Зелената сделка“ и промяната на икономическия модел в целия ЕС. Следват сектор „образование“ и по-дълбоките реформи в енергетиката и здравеопазването, за които са нужни политически диалог и консенсус.

„До момента никога не сме имали мандат за дълбоки реформи. Например, последната дълбока реформа е била през 1997-ма, 2001-ва, когато управляващата партия имаше 137 депутати, сега ние имахме 97 – т. е. важно е доколко избирателите ти дават мандат“, посочва Тома Биков. За него претенциите на партии с одобрение 4-5%, че ще променят из основи здравеопазването, в частност, не е реалистично. По думите му, за да изпълни една партия приоритетите си, тя трябва да е в управлението, а у нас „има проблем с доверието в изборния процес“.

„В тази ситуация на коронавирус, дори ние като най-голяма партия имаме трудности да си попълним секционните избирателни комисии. Хората се страхуват от пандемията, от дългото седене и на последно място ще им сложим един човек, който да ги снима и едва ли не ще бъдат обвинявани, че фалшифицират. Това ще откаже доста хора. Накрая по медиите ще се покажат и само секциите, в които има проблеми. Що се отнася до невалидните бюлетини – техният брой се увеличи след въвеждането на преференциалния вот. Сбърканите протоколи, от друга страна, са заради хората, които ги попълват, което се прави един път на 4 години“, уточнява Биков. Според него най-доброто решение за България е да има политическо правителство след изборите, а не такова, зад което не се знае кой седи. Той даде пример с правителствата на Беров и Орешарски, които са били употребени за фасада.