Премиерът Борисов с голяма новина в Разград – можем да произвеждаме ваксини в България, ЕК чакат новия ни завод (ВИДЕО)

162123333_3042052762689440_658559532613625648_o

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в страната и проверява нова база за производство на лекарства. Заедно с шефа на Агенцията по лекарства, зам.-министъра Николай Нанков, депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова той посети новата фармацевтична база към „Антибиотик” Разград. Инвестицията за новата инсталация е над 420 млн. лв.

От разговора с директора на завода стана ясно, че имаме готовност за започване производството на ваксини.

„Като казаха от „Пфайзер“, че трябва да ги пазим, една седмица бяха в стрес моите хора“, отбеляза Борисов и обяви, че с евролидерите вече са коментирали готовността на страните членки да произвеждат ваксини.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, заяви премиерът.

„Пожелавам ви само успехи и – напред!“, обърна се той към своите домакини и се удиви от възможностите на базата. Там има хладилни помещения, които поддържат температура от минус 186 градуса.

Той коментира и скандалите в ЕС, породени от липсата на достатъчно ваксини. „Дори след като всички показно се ваксинираха с „АстраЗенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така, че друго е да си произвеждаме тука ваксини“, отбеляза той и даде напътствия да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за старта на производството.

„Това е новата война. Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее“, отбеляза премиерът, разговаряйки с директора на предприятието.

„Ние за два дни работа на тоя завод при тоя капацитет ще изработим, дето се казва, ваксини за цяла България“, заяви още Бойко Борисов.

ПИК


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории