Лоши изненади и горчиво бъдеще чакат Мая Манолова, Слави, умните и красивите

19

Намираме се в интересна електорална, социологическа ситуация.

Както на европейските избори през 2019г. позициите на ВМРО бяха силно подценени, а на други формации обилно надценявани. Така например имаше прогнози и внушения, че ВМРО тогава едва ли ще реализира мандат, а то излезе накрая друго – цели два мандата.

Фаворизираната и тогава, и сега градска десница на умнокрасивите едва добута на куц крак, влачейки се по корем и с една силна патерица от едно лоби в ГЕРБ Радан Кънев до ЕП.

Сега ситуацията е подобна. Всъщност, социологията в момента казва това, което може и успява да измери. Но тя не достига до стотици квартали, малки общини и населени места, където нито някой е чувал кои са Христо Иванов и Иво Мирчев, нито е чувал за парашутистите водачи на листи на Мая Манолова и Слави Трифонов.

Социологията не може да предвиди ефекта на мажоритарния вот – водач на листя и възможност за преференции. Тези два фактора добавят или отнемат към/от партийния вот. И когато си издигнал една безлична фигура или сбор от такива, не можеш да очакваш подем. „

Тъй като и Трифонов, и Манолова и умните и красивите точно това правят, защото нямат кадри, резултатите ще са горчиво изненадващи за тях. Това, разбира се, е лично мое мнение. Но когато не си познаваш избирателния район и не мажеш да предложиш решение за поне 2-3 проблема – къде точно си тръгнАл?

С общи приказки как ще рутиш статуквото, тоя или оня, няма да стане.