Шефът на РЗИ притесни София, локдаунът май ще продължи и след първи април

данчо пенчев

В годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните заболявания и оттам тези засилени съпътстващи заболявания дадоха картбланш на вируса. Затова смъртността е толкова висока, смята директорът на РЗИ в София д-р Данчо Пенчев, гост на „Здравей, България“ по Нова тв.

Ние първи предложихме въвеждането на тези строги мерки в София и те станаха от регионални национални. От началото на годината до миналата седмица 23 хил. положителни случаи бяха в София, а от тях само 11 хил. бяха в първите 15 дни на март. Починалите са 390 от началото на годината, само за първите 15 дни на този месец са 100, обоснова се Пенчев.

Всяка една ограничителна мярка се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление дифузното разпространение и натиска върху лечебните заведения ни принудиха да въведем толкова много мерки в цялата страна.

В рамките на тези 10 дни очакваме поне да задържим цифрата на положителните случаи и да ограничим броя на хоспитализираните. Всяка една мярка може да бъде частично отменена или продължена. Имахме разговор с представители на заведенията, в правото са да са притеснени, но няма как да кажа със сигурност, че на 11-ия ден ще се махнат мерките. Дадохме един прозорец за всички бизнеси от няколко дни, за да се подготвят за затварянето, обясни д-р Пенчев. По думите му сега сме в плато, а дали ще се разхлабят мерките зависи от анализ, в който влиза лечебна мрежа, заболеваемостта на 100 хил. души, натиска върху болниците.

Директорът на РЗИ – София, каза още, че снощи е пристигнала пратка с ваксината на „Модерна“ от 33 хил дози. Те ще се разпределят из страната от РЗИ-тата. В София експертите предложиха половината от тях за първа игла да отидат при общопрактикуващи лекари, а другите – по специализирани имузиционни кабинети, уточни д-р Пенчев.

Много съм притеснен за болниците в София, не за броя на леглата, те са достатъчно, а от натиска, който колегите в лечебните заведения изпитват. Физически и психически се изчерпват хората в COVID-зоните. Броят на свободните легла в София е 1821 за неусложнени случаи и 115 за интензивни, допълни още той..

Ремдесивир е осигурен, ще има достатъчно когато е необходими. Инвесмектин лично аз съм го ползвал като бях болен и даде много добър резултат.