Валери Найденов разкри бъдещето на Слави: Има един куршум, трябва да се гръмне с него преди…

e596e4c8470e58cb45cb795bf55aa53b

Ако на 4 април социологическите прогнози се сбъднат, партията “Има такъв народ” (ИТН) ще бъде господар на непосредственото бъдеще. Без нея няма как да се получи управляваща коалиция. Четата на Слави ще може да избира – дали да управлява заедно с БСП и ДПС, или с ГЕРБ и ДБ.

А може и да предизвика нови избори. Проблемът е, че която и от тези три възможности да избере, после не се знае дали ще оцелее. Тя е като войник с един-единствен патрон в пушката – ако не иска да попадне в плен, може да си тегли куршума.

За щастие, партията на Слави има спасителен ход, но за него по-долу.

Първо – защо смятам, че ИТН е в капан?

Много просто, защото нейният предполагаем електорат иска да накаже традиционните партии. Ако ИТН влезе в коалиция с някоя от тях, електоратът ще се обиди и ще обърне гръб.

Ако пък Слави не влезе в коалиция, парламентът ще се разтури и после пак същото. Народът не иска сътресения, а стабилно управление, редовни пенсии и ваксини. Щом без коалиция няма управление, кому са нужни партии, които не се коалират? Протестният електорат хем иска нещо съвсем различно, хем да няма хаос.

Разбира се, възможно е в редовете на ИТН да избухне бунт. Набързо събраните депутати в листите може да предпочетат пълния мандат, независимо дали под чадъра на ГЕРБ, или БСП. Така ИТН ще се разпадне още преди да се е състояла, а електоратът ще е отвратен.

Но да се заемем с малко смятане. Според последното изследване на “Алфа рисърч”* ГЕРБ печели 28,5 на сто от гласувалите, БСП – 23,2 на сто, ИТН – 13,3 на сто, ДПС – 12,5 на сто, ДБ – 5,7 на сто, “Изправи се! Мутри, вън!” (ИМ) 4,5 на сто. Останалите са под бариерата и не ги включвам в сметките, но има шанс ВМРО да влезе, което вероятно накланя везните в полза на ГЕРБ.

Ако това се сбъдне, то тройна коалиция от БСП, ИТН и ДПС събира 49 на сто от вота. Като махнем каквото остане под бариерата, делът им става 56 на сто. Такава коалиция може спокойно да управлява, стига депутатите на ИТН да слушат. Но пък на следващите избори ИТН ще е без електорат.

Коалиция между ГЕРБ и ИТН събира 41,8% от вота, а след преразпределението – 48%. Това вероятно ще даде достатъчно мандати за мнозинство в парламента, но коалицията може да се укрепи я от ДБ, я от ВМРО, ако то успее да влезе.

Чисто аритметически е възможна и коалиция между ГЕРБ и БСП, но едва ли. Във всички останали варианти Слави е решаващият фактор. Неговата партия би могла например да подкрепи правителство на малцинството, съставено само от ГЕРБ. Уви, ефектът ще е същият като коалиция с ГЕРБ.

А дали няма друг гениален замисъл?

Например ИТН подкрепя правителство на малцинството без да участва в него, но в края на лятото си оттегли подкрепата и правителството пада. В резултат Радев назначава служебно правителство и през ноември имаме нови избори “2 в едно” – парламент и президент едновременно.

Този вариант е напълно възможен и дори вероятен. Задкулисието винаги има своите гениални планове. За него взе да намеква един от видните родни социолози и това не е случайно. Съдейки по депутатските листи на ИТН, сигурно знае какво говори.

Но пък най-вероятно мозъчният бункер на ГЕРБ вече е предвидил тази схема и замисля гениален изпреварващ ход. Аз нямам чак такъв капацитет, но ми се струва, че ако след 4 април ГЕРБ откаже да прави правителство, то новите избори ще са по-рано и ИТН вече няма да е фактор. Ако пък ИТН направи коалиция с БСП и ДПС, тя веднага ще попадне под огън, а наесен Радев ще загуби изборите. Най-късно напролет депутатите на Слави ще се разбягат, той ще се оттегли възмутен и ГЕРБ ще се върне на бял кон.

Но в крайна сметка всичко ще зависи от Слави – стига депутатите му да го слушат. Ако иска да излезе от капана, той трябва да маневрира така, че да запази лоялността на своя протестен електорат. Как може да го постигне?

Много просто – като остане верен на референдума от 2016 г. Той трябва да покаже, че не се настанява комфортно на отоманката на статуквото, а веднага изпълнява решението на народа. Той би могъл да предложи на ГЕРБ следната схема – добре, правим коалиция, но само при условие, че управляващото мнозинство веднага приеме закон за мажоритарна избирателна система в 2 тура (М2). След това незабавно разпускаме парламента и правим нови избори.

С това Слави ще покаже, че не се шегува. И електоратът му ще остане лоялен. Дори ГЕРБ да не приеме предложението, Слави ще може да каже – видяхте, че си изпълняваме обещанията. Следващия път ни дайте повече мандати!

Ако ГЕРБ откаже, ще застане на губещата страна на барикадата. През 2017 г. сам внесе закон за М2 – сега ще признае, че е бил лицемерен. Така ще понесе наведнъж не 1, а 3 тотални щети – хем ще се изложи, хем пак няма да избегне предсрочните избори, хем противникът му ще избира кога и как да ги направи. Рискува още наесен да загуби всичко и повече никога да не го върне.

Ако пък ГЕРБ приеме условието и ако мажоритарният вот наистина мине на второ четене, позицията му на предстоящите избори ще е много по-силна. Неговите кандидати ще летят на крилете на прясно извоюваната истинска демокрация. Големият губещ ще е големият противник – БСП.

За да минимизира щетите, БСП би трябвало също да подкрепи мажоритарния вот. Ако обаче пропусне да го направи, ще получи заслужен урок южно от кръста. Но всяко зло за добро – един навременен шут може да помогне на Столетницата да се вземе в ръце.
Но аз не съм утопист и добре разбирам, че сериозните играчи имат съвсем други планове. А и прогнозите на социолозите може да претърпят сериозни изменения. Според мен волята на народа трябва да се изпълни и без да се правят сложни сметки, но партиите си имат своя аритметика.

Валери Найденов, 24 часа