Ще ме прощавате: За „Ферма за сперма“ има пари, а за лицето на България – няма

cefeaa14a6716d9e4efb4c8b3f9c41f3

Известният журналист и заклет почитател на класическата музика Явор Дачков също се изказа по темата за помощите на свободните артисти. Той изказа доста цветисто омерзението си от факта, че държавните пари отиват за изпълнители като Деян Икебаната, докато „истинската култура“ тъне в нищета.

Ето какво написа Дачков във фейсбук страницата си:

Бюджетът на Софийска филхармония е орязан на половина от Боил Банов, за да могат естрадни певци, между които Деян Неделчев – Икебаната, автор на песента „Ферма за сперма“ да вземат помощ от държавата от 45000 лв. Тази вечер(вчера – бел. ред.) на Софийска филхармония гостува Миша Майски, а утре е Евгений Кисин. Първият е най-големият жив челист в света, а вторият е сред десетте най-добри пианисти в света. Беше дете-чудо:) След седмица идва Марта Аргерич, която е легенда на класическата музика в пианото.

Парите, които филхармонията трябваше да получи за годината и които бяха одобрени лично от Борисов, който има усет за важните неща, са орязани на половина от министерството на културата постфактум и отиват за „подпомагане“ на носители на наградата „Златния Орфей“ и изпълнители като Икебаната, певци на естрада отпреди 30 години и шумни телевизионни активисти, които трябва да плащат, за да им слушаме бездарните гласове и бездарната музика. Това си е порно и нищо освен просветена диктатура не може да оправи тази малоумна страна.

„Ферма за сперма“ пост Оруел е положението. Държавата трябва целево да финансира институти именно като Софийската филхармония, защото те са лицето на българската висока култура. Икебаната и Христо Кидиков не са. Това ми е фиксация, ще ме прощавате!