Шефът на „Пирогов“: Карат ми болни бебета с КОВИД, а вие станахте много смели

asen baltov

Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство? Това запита директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Той призова хората да бъдат отговорни.

Увеличеният брой случаи на COVID-19 у нас в последните седмици се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската модификация на коронавируса, коментира пред бТВ проф. Балтов.

И информира, че ако локалните мерки не дадат резултат, ще се пристъпи към ограничения на централно ниво.

Той изрази притесненията, че британският вариант се разпространява по-бързо и при по-младите протича по-тежко. Проф. Балтов каза, че в „Пирогов“ е било прието 40-дневно бебе с коронавирусна инфекция. Лечението му е дало резултат и бебето вече си е у дома. 319 са настанените с коронавирусна инфекция в Пирогов.

Директорът на „Пирогов“ предупреди, че хората трябва да се самоизолират, за да предпазват останалите. По думите му не трябва да се разчита само на бърз антигенен тест от аптеката, а да се ползват тези в лицензираните лаборатории, за да се прецени резултатът по-правилно. След това трябва да се назначи лечение колкото се може по-скоро. Той каза, че в много от случаите младите болни идват в „Пирогов“ във вече тежко състояние.

Относно ваксинацията проф. Асен Балтов обясни, че „зелените коридори“ на този етап няма да се пускат както в началото. Ще се работи по електронната система за записване на часове за имунизация.

В момента приоритетно се слагат ваксини на членовете на секционните избирателни комисии (СИК). След 11 март ще започнат трите фази – лекари, учителите, преподаватели, здравни и социални структури.

„Ако един закъснее, не е фатално, ние си оставяме прозорец време. Още не са гъсто направени минутите за ваксинация“, коментира проф. Балтов.

Той уточни, че при придружаващи заболявания пациентите трябва да се консултират с лекуващия си лекар кой вид ваксина да изберат. Напомни, че към момент избор няма.

„Ако лекуващият лекар каже, че трябва да е РНК-ваксина, пациентът се записва за нея и в момента , в който я има тя е бъде поставена”, обясни Балтов.

Специалистът предупреди, че идващите от Занзибар българи вероятно ще бъдат поставени под карантина.

„Бил съм в Занзибар. Там движението в цяла Африка е абсолютно възможно. 90% от стоките в Занзибар са от Южна Африка“, посочи проф. Балтов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории