Само в 7DniSofia.bg

Голямата актриса Гинка Станчева: Стоя без парно, увита в одеяла и жилетки

2111801967

Голямата актриса Гинка Станчева почти бедства и стои на студено в апартамента си в София. Това разкрива самата тя в емоционално интервю, публикувано в днешния брой на пенсионерския седмичник „Минаха години“.

„Още не съм си платила от миналата година парното. Макар че аз пускам само един радиатор, и то много икономично. А то почти си е едно нищо. Стоя в дома си завита в одеяла, увита в шалове, с жилетки, за да се стопля. Една приятелка ме пита: защо не си го пуснеш на три, да видиш как ще се затопли стаята. Да го пусна, ама после кой ще ми го плати?! Чета за велики артисти, които накрая са умрели в мизерия. Дано не стигна дотам“, проплаква Гинка Станчева.

Голямата актриса получава символична пенсия, чийто размер й е неудобно да назове. Справя се трудно и едва успява да плати битовите си сметки. „Хора, които ме срещат в градския транспорт и по улиците непрекъснато ме питат защо още нямам отпусната персонална пенсия. Аз и самата не знам защо, така че отговор на този въпрос нямам. Пенсията ми е малка, няма да ви казвам колко и какво, че направо е срамна работа“, уточнява актрисата.

Гинка Станчева е една от най-големите звезди на българското кино и първата българска актриса, която през 1957 г. преминава по червения килим на фестивала в Кан, където филмът на Захари Жандов „Земя“ е бурно аплодиран от световния елит на седмото изкуство. Всенародна любов й носят филмите „Любимец 13” и „Специалист по всичко”, където си партнира с Апостол Карамитев.