Коронавирусът ни умори и уплаши, дано избутаме до лятото с по-малко жертви

7 Dni Sofia08.03.2021
34

Че положението с коронавируса в България, вече е извън контрол, е пределно ясно.

С лекота бяха пропиляни постигнатите предимства и ограничението на заразата. Сработването на няколко фактора доведе до сегашния сценарий.

Първият – и най-важният, е психологическият. Хората се умориха от епидемията, липсва им увереност, че сме на прав път и в обозрим план нещата ще се подредят. Психологическата умора на обществото води до подценяване, неспазване на мерките и определена индеферентност към проблема, незаинтересованост. Тук основно вината трябва да се търси в нас, политиците, които се провалихме, да това е думата, с обясняването на ситуацията и с вдъхването на увереност на нацията, че можем да излезем успешно от тази криза.

Вторият проблем е, че здравните власти се превърнаха, с тяхно съгласие, в политически инструмент и медицинските аргументи бяха заменени с политически. А с политически аргументи заразни болести не се борят. Твърдостта, с която преди се отстояваха непопулярни мерки, правилни мерки между впрочем, вече я няма. Т.е. здравните власти се предадоха под натиска на политическите съображения.

Пример в тази посока е упражнението със „зелените коридори“ – първо показва липса на план, на систематичност, а едно заразно заболяване се ограничава с тези два подхода, не с хаотични мерки; второ – неумение да се създаде базова организация за провеждане на едно национално мероприятие. Към момента на всеки сто души са ваксинирани едва трима. Нямаме и 1% ваксинация на популацията.

Трето – либерализирането на мерките по политически съображения (да не се изнервят хората и някак да тръгне икономиката) ще доведе до комулиране на горните два фактора. Иначе казано – много трудно после ще се наложат каквито и да е мерки, а доверието в здравните власти прогресивно ерозира.

В обобщение – оттук-нататък вероятно целта ще бъде да извървим този стръмен склон, докато дойде лятото с възможно най-малко жертви. А на есен, на есен при тези параметри не е ясно какво точно ще се случи…