Нелегално станалият милионер в САЩ шеф на Цветан Цветанов говори от името на Вашингтон!?

павел вълнев, цветан цветанов

Непосредствено след завръщането си след срещи с мозъчни тръстове в САЩ, бизнесменът Павел Вълнев заговори за върховенството за закона у нас и отношенията София-Вашингтон. Визитата на Цветан Цветанов и бизнесмена Вълнев зад океана съвпадна с позиция на двама американски сенатори за ситуацията в България.

,,САЩ, моят втори дом, са стратегически партньор и съюзник на Родината ми България. Във всички официални документи по този повод са очертани областите на взаимната ни работа – сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, в икономиката, търговията и енергетиката, в укрепването на демокрацията и върховенството за закона. Не на последно място е сътрудничеството ни в защитата на медийната свобода. Ето тези са и темите, от които американските ни партньори се интересуват постоянно. Това бяха проблемните области на нашите разговори“, обяснява Вълнев.

По отношение на позицията на двамата сенатори, бизнесменът, финансиращ Цветанов, пита кое не е вярно.

„Гледам, че у нас е впрегнат голям „анализаторски“ и ПР ресурс, за да се омаловажи предупреждението на двамата сенатори. Но те не са случайни хора“, категоричен е той и обяснява, че същото е мнението на политиците, които е срещнал в Капитолия. Вълнев ги информирал за ситуацията в България.

В месеците преди посещението на българските „републиканци“ в САЩ стана ясно, че бизнесменът е сключил рекорден договор за лобистки услуги в страната.

„Може ли да членуваш в престижни и световноизвестни клубове на демократичните държави и да не споделяш ценностите им? Нормално ли е да генерираш мръсни тайни под общата ви заседателна маса, на която се крепи световната сигурност? Нищо не може да превърне лъжата в истина. Моят разказ е от първо лице, единствено число. А колкото до обидните квалификации по адрес на уважавани американски сенатори, дори да са изречени от лакеите на една компрометирана власт, за тях пак ще плати същата власт“, уверен е Вълнев, за който се знае, че е емигрирал за САЩ като студент и после остава там нелегално с изтекла студентска виза.

Въпреки нелегалния си статут, липсата на документи за работа и средства, според собствените му обяснения, вместо да бъде екстрадиран, банки започват да му отпускат крупни суми, за да основе транспортна компания и да стане милионер. Този период от живота на Вълнев е пълен с въпросителни, защото така и не става ясно как банките са започнали да дават заеми на хора без документи, собственост или постоянни доходи. Две години след пристигането си, братята Вълневи твърдят, че вече са имали 15 камиона на кредит.