Помощта за бг музикантите: Искрен Веселинов от ВМРО иска извънредно заседание на парламента

искрен веселинов

Настояваме за извънредно заседание на НС за квотата българска музика! Обещанието към певците от вчера може да бъде прието още в този парламент. За това призова председателят на парламентарната група на патриотите в 45-ото НС Искрен Веселинов в свой пост във „Фейсбук“. Причината е вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че той приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизиятя преди повече от година.

Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност, пояснява в поста си идеята Веселинов.

Срещу това обаче против бяха абсолютно всички парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ.

„Ето защо ние от ВМРО смятаме, че политическото танго е нещо, което, ако се „заиграва“, то трябва поне да е в полза на хората. Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега“, пише Веселинов и допълва:

„Цвета Караянчева (председателката на НС от ГЕРБ) да свика извънредно заседание на парламента и да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност“.

„И нека, в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО – това за разширяване пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък“, каза още Веселинов.

„Сега е моментът да покажем единство и висока парламентарна култура. Всичко друго е „игра с публиката“, коментира още заместник-председателят на ВМРО“, допълва той.