Бум на измамите в OLX

0f562c7de36126de4a7dd212773fa951

Ловки измамници се възползват от наивните интернет потребители и източват банковите им карти. Все по-често се случват измами чрез най-популярния сайт за обяви у нас – OLX. Измамниците търсят жертви в платформата. Те не пишат съобщения там, а във вайбър или уотсап, защото там не могат да бъдат хванати от платформата, научи Lupa.bg.

Мошениците говорят на развален български, защото най-вероятно използват гугъл транслейт. Те настояват за „OLX доставка“ и молят продавача да въведе дебитната си карта, за да му „преведе парите“.

OLX не поддържа възможност за разплащане през него, десетки наивни потребители вече се оплакаха само за няколко дни, че са били измамени с така наречените „мирър сайтове“ (копия на оригиналния сайт).

Престъпниците винаги измислят методи, които са все по-трудни за откриване. Атакуващите генерират фалшива връзка (линк), където продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода под предлог, че са платени за търгувания продукт.

Схемата работи двустранно – тоест възможно е измамникът да е в ролята и на продавач и на купувач. За момента най-честите фалшиви сайтове са с адреси: olxbg.online; bg.olx-pay.com или olx-bg.org.