Само в 7DniSofia.bg

Президентът като роботите на Гугъл

Връх Шипка

И той и те сбъркаха – той като се тръшна да ходи на Шипка на 3 март, роботите като пуснаха дудъл, в който пише Ден на независимостта на България.

3 март безспорно е светла дата, на която отбелязваме победния край на Руско-турската война довел до възстановяването на самостоятелната българска държава. Да наистина може би датата на Берлинския конгрес или на Учредителното събрание в Търново биха били по-точни от гледна точка на историята, но победата в дадена война винаги предопределя по-нататъшното развитие на събитията и затова 3 март е избран за национален празник(Беше и рожден ден на д-р Желю Желев).

На този ден почитаме и даваме своята благодарност на загиналите за нашата свобода руски войници и български опълченци. Бог да ги прости и вечна им памет! Каквото и да говорят страстните русофоби освобождението на България е резултат на техния героизъм. Вярно е, че Русия има и някакви имперски интереси като започва тази война – главно в Кавказ и в посока Близкия изток. Вярно е и, че толкова почитаният Санстефански договор харизва територии на Сърбия, Гърция и Румъния, за да се укрепи руското влияние там. Вярно е, че за тази измислена Санстефанска България водим после няколко войни и до ден днешен берем ядове със Скопие.

Но без тая победна война българите щяхме да сме като кюрдите.

Затова трябва да почитаме този празник. Но ходенето на Шипка на 3 март е някакъв телевизионен бабаитлък като леденото хоро на Йордановден в Калофер. Фейктрадиция. На връх Свети Никола се ходи на 11 август, когато са били боевете там. Това позамря през последните години заради честванията на Бузлуджа на основаването на БСП, което е на близка дата. Та тръшкането на президента против карантинните мерки за Шипка е леко нелепо. Само и само да е против правителството и карантината.

Защото почит към освободителите може да се отдаде както го направи вицепрезидентката Илияна Йотова, заедно с руската посланичка Митрофанова, които се поклониха на Докторския паметник в София. Стилно и в духа на времето. За което заслужават голямо браво.
А за Шипка, го е казал народният поет:
„И днес йощ Балканът щом буря зафаща
спомня тоз ден бурен,
шуми и препраща
славата му дивна
като някой ек
от урва на урва
и от век на век“