Изтрещял професор от АБВ на 3-ти март: Нищожества са на върха на държавата

ilchev

Вече 7 години проф. Илчев се позволява да изразява политическите си пристрастия в ефир. През 2014 година по БНТ ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев прави непремерено изказване за окупацията от студентите в знак на протест. Коментарът на политизирания професор среща суров отговор от Бойко Борисов, който казва: “…не бих искал да откривам в думите Ви опити, както Вие да бъдете политически употребен, така и Вие да използвате университета и студентите за реализирането на политически гаранции за стабилността на кабинета „Орешарски“, срещу който българските граждани протестират вече над 220 дни“.

В писмото си до Илчев Борисов напомня, че по време на управлението на ГЕРБ СУ „Св. Климент Охридски“ среща подкрепата и вниманието на държавата. „Още когато бях кмет на София, заедно с Вас осветихме фасадите на Софийския университет и Националната библиотека, за да изпъкнат първи като най-важните и величествени сгради в столицата. През 2012 г. с помощта на правителството на ГЕРБ университетът получи 2,7 млн. лв., с които бяха ремонтирани, санирани, модернизирани и пригодени за хора с увреждания Университетската библиотека и читалнята на библиотека „Филологии“.

„Освен това, въпреки окончателното съдебно решение на ВАС, че Ботаническата градина в „Двореца“ – Балчик е собственост на държавата, лично аз, като премиер и правителството на ГЕРБ, с решение на Министерския съвет, предоставихме целия имот застопанисване на университета”, пише Борисов и напомня, че с решение и с подкрепата на парламентарното мнозинство на ГЕРБ през 2010 година Софийският университет получава 2 милиона лева от икономиите в бюджета на парламента.

„Уважаеми проф. Илчев, изненадан съм, че си позволявате като ректор да демонстрирате толкова открито личните си политически пристрастия“, завърша писмото си Бойко Борисов.

В края на 2020 година проф. Илчев открито застана зад партията на Георги Първанов и Румен Петков, когато те организираха партийно представяне на негова книга. На същото събитие Илчев и Петков направиха внушения за отношенията на страната ни с Македония.

Днес за пореден път професор Илчев си позволи да дава оценки в ефира на БНТ. На връх националния ни празник и на фона на кадри от Шипка изтрещелият професор заяви, че на върха на държавата седят нищожества.