Близо 2 млрд. лева е бюджетът на София, ето къде ще отидат парите

Йорданка Фандъкова

„1,89 млрд. лв. е предложението за размера на бюджета на София за 2021 г. В него е заложено изпълнението на три стратегически цели – изграждане на стратегическа инфраструктура, строителство на детски градини и по-чист въздух“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в началото на сесията на СОС, който днес трябва да гласува финансовата рамка на София, съобщи „24 часа“.

„В последната година преживяхме големи промени. Пандемията промени много от всекидневните дейности. Тя нанесе огромни щети на цели сектори от икономиката ни и промени икономическата активност. За всички нас това е огромно предизвикателство с една ключова цел – да работим така, че да подпомагаме излизането от икономическата криза и да използваме средствата на Столична община така, че развитието на София да продължи. Основният механизъм за това е бюджетът. Общият размер на бюджет 2021 на Столична община е 1 891 454 501 лв. 63% от него са осигурени от местните приходи, а делегираните от държавата дейности са 37%“, обясни Фандъкова.

511,7 млн. лв. ще са инвестициите в града, като 296 млн. лв. от тях са осигурени европейски средства.

„Този бюджет е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за София цели: изграждане на стратегическата инфраструктура на София и работа в кварталите, нови детски градини и места за децата от 3 до 6 г. до края на мандата и подобряване на качеството на въздуха и екологичен градски транспорт“, подчерта Фандъкова.

За изграждане на стратегическата инфраструктура се предвиждат 140 млн. лв. за изграждане на булеварди, които са част от вътрешните рингове и връзките с околовръстния път, основни ремонти на ключови трасета, които подобряват градската свързаност и продължаване на ремонтите в кварталите.

Ще се изграждат булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“, „Източна тангента“, „Ломско шосе“ и ул. „Опълченска“.

Най-голямата реконструкция, която ще стартира, е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“. За нея са заложени 31,6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. „Този проект ще даде бърза връзка на гъсто населени квартали и нов линеен парк по бул. „Македония“, обясни тя.

По предложение на групата „Патриоти за София“ осигуряваме допълнително 1 млн. лв. за основни ремонти на контактно-кабелна мрежа“, уточни Фандъкова. 50 млн. лв. отиват за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

Фандъкова напомни, че заради кризата през 2020 г. тези средства са били намалени със 7 млн. лв., които сега се връщат в бюджета. 10 млн. лв. от тях ще се предоставят на районните кметове за ремонти на квартални улици, тротоари и изграждане на паркинги.

Общият размер на средства е 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са планираните нови сгради и разширения. Очакванията са с тези обекти, част от които ще завършат догодина, да бъдат открити 185 нови групи.

Залагат и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина. Над 6 млн. лв. инвестират в нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

Относно третия стратегически приоритет – подобряване на качеството на въздуха и чистотата тя посочи, че „общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха е 200 млн. лв.“

През тази година се предвиждат 1 млн. лв., с които да изградим първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“, каза още Фандъкова. Над 10 млн. лв. са инвестициите в култура. Тя посочи, че благодарение на работата на главния архитект само за 3 г. дарените на общината имоти, които попадат в улици, се спестяват годишно между 14 и 16 млн. лв.